Home

VESTI

Atheist Rap održao prvu edukativnu muzičku radionicu!

No Comments Latest

Atheist Rap održao prvu edukativnu muzičku radionicu!Svakim novim nastupom nestaje trema kod muzičara! Atheist Rap održao prvu edukativnu muzičku radionicu!
  
Kultni novosadski pank-rok sastav Atheist Rap održao je proteklog vikenda prvu edukativnu muzičku radionicu u okviru svetski priznatog muzičkog programa Converse Rubber Tracks, u malom klubu Doma omladine Beograda. U opuštenoj i neformalnoj atmosferi, članovi Atheist Rap-a podelili su sa posetiocima svoje iskustvo i istakli detalje na koje mladi muzičari moraju da obrate pažnju ukoliko planiraju da formiraju bend ili su ga tek osnovali.
  

Posetioci su bili u prilici da saslušaju šta je, iz ugla Atheist Rap-a, bitno da bi bend dobro zvučao. Od nekih osnovnih tehničkih detalja, kao što su izbor gitara i pojačala na kojima se svira, do toga kako se prave pesme. Istakli su da je najvažnije da bend naprave prijatelji, jer je bitno da se članovi benda tokom proba i pravljenja pesama opušteno osećaju i lepo provode. Radule je više puta ponovio: „Ako bend praviš samo sa planom da zaradiš puno novca i stekneš slavu, bolje nemoj ni počinjati…“

Složili su se da za pravljenje benda neko zvanično muzičko obrazovanje nije neophodno. Poželjno je da postoje neke osnove muzičkog znanja ali do krajnjeg rezultata (benda koji dobro zvuči) može da se dođe i kada mladi muzičari zajedno sazrevaju i jedni uz druge unapređuju svoje muzičko znanje.  Izbor opreme na kojoj se svira je bitan ali ne i presudan na početku bavljenja muzikom. „Muzika je u glavi i prstima“, tvrde članovi Atheist Rapa. I sami su nedavno otkrili da su neke distorzije za gitaru kineske proizvodnje jeftinije nego ista oprema eminentnog proizvođača sa zapada, a da pritom zvuče bolje i kompaktnije.

O građenju muzičkog identiteta i javnim nastupima napomenuli su:„Na početku bavljenja muzikom je sasvim u redu da novi bend svira tuđe pesme i na taj način se uvežbava ali jako je važno da vremenom krenu da stvaraju sopstvenu muziku i ostvaruju se kao autori. Mladi treba da ispolje svoju krativnost i da bez blama prezentuju drugima to što stvore. Važno je što češće svirati uživo pred publikom, za početak makar i u prostoriji u kojoj se izvode probe. Svaki novi javni nastup je novo dragoceno iskustvo i bend se na taj način najbolje kali. Ako je i samo jedan čovek van benda prisutan i nastup sluša sa pažnjom, to je dovoljan razlog da koncert ima smisao. Trema kod muzičara je nešto što nestaje svakim novom nastupom“.

 

 

 Atheist Rap održao prvu edukativnu muzičku radionicu!

Atheist Rap održao prvu edukativnu muzičku radionicu!

 

 

Na kraju radionice,  govorilo se o izboru studija: „Pri izboru studija u kojem će bend snimati svoje prve pesme treba da se vode time da snimatelj – producent barem ima elementarno interesovanje za pravac muzike kojim se bend bavi. Za početak po pesmu-dve treba snimati u više različitih studija jer će tek kada probaju rad u različitim ambijentima i sa raznim producentima moći da naprave izbor i odluče u kom se studiju najbolje osećaju i gde zapisi njihove muzike najbolje zvuče“, bio je iskren Radule. 

 

Mesto i vreme održavanja narednih besplatnih muzičkih radionica do marta sledeće godine u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, biće sukcesivno objavljivani.

Više informacija o platformi Converse Rubber Tracks možete pronaći putem sajta converse.rs.