Home

VESTI

30 godina nju vejva u Beogradu

No Comments Latest

U izložbenom prostoru Magacin u četvrtak, 20. marta biće otvorena izložba „Poslednja pobuna 2“ povodom 30 godina nju vejva u Beogradu.

New Wave - Magacin

„New wave“ i punk pokreti predstavljali su prvi pravi prodor autentičnog srpskog rokenrola u kulturni život Beograda

U drugom nastavku izložbe grafičkog materijala okrećemo se likovnoj zaostavštini nju vejva, odnosno proizvodima samih aktera muzičke scene – članova grupa, autora fanzina i plakata.

Suštinski novi kvalitet kulturnom životu Beograda koji su pre trideset godina doneli novi talas i pank, udario je temelje modernom kulturnom životu kakav je bio poznat osamdesetih godine XX veka. Međutim, nikakav povratak ovim temeljima savremenog građanskog života kod nas nije moguć, ako se ne uspostavi odnos sa osnovnom maticom iz koje su direktno proistekla sva ključna subkulturna gradska zbivanja u poslednje tri decenije. Preispitivanje novotalasnog nasleđa zato se nameće kao obavezan prvi korak.

„New wave“ ili novi talas imao je ulogu koja daleko prevazilazi muzičke kategorije – na prelazu sedamdesetih u osamdesete, u jednoj rovitoj političkoj situaciji u vreme i odmah posle Titove smrti, delovao je kao jedini alternativni kulturni model vredan pažnje. Namera izložbe je da kroz aktivan rad na prikupljanju dokumentacije iz ovog perioda stvori i sačuva arhivu o ovom zbivanju, kao i da ga revalorizuje.

Pored muzičkog i filmskog programa koji su predstavljeni u Domu omladine tokom proleća, te serije tribina sa učesnicima kao što su Srđan Marković Đile, Cane, Rosa, Sloba Konjović, Moma Rajin, Koja, Nebojša Pajkić, te izložbe Goranke Matić pred publikom je izbor iz grafičkog materijala, uglavnom plakata, fanzina, isečaka iz štampe, ulaznica, tekstova pesama i drugog grafičkog materijala koji najbolje svedoči o javnim i skrivenim potencijalima Beograda u trenutku o kome izložba govori.

Umesto umetničkog pogleda na scenu, izložba se ovaj put bavi njenim artefaktima.

Izložba u Magacinu (Kraljevića Marka 4) biće otvorena od 20. marta do 3. aprila 2008. godine.

 

 

 

Izvor B92.net www.b92.net