Home

VESTI

15 godina od smrti Milana Mladenović

No Comments Latest

15 godina od smrti Milana Mladenović

U četvrtak, 5. novembra, navršava se 15 godina od smrti kultnog rok muzičara bivše Jugoslavije Milana Mladenovića.

Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu završava 11. Gimnaziju u kojoj krajem 1970-tih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osniva svoj prvi bend Limunovo drvo.

Godinu dana kasnije formira svoj prvi kultni bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".

Šarlo akrobata ne opstaje dugo i iz njega se rađaja dva uticajna rok sastava – Katarina II i Discplina kičme.

 

15 godina od smrti Milana Mladenović

 

Tokom 1982. godine novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla Akrobate Ivica Vdović.

U postavi Katarina II grupa 1984. godine izdaje istoimeni album, nakon čega Vidović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa menja ima u Ekatarina Velika i 1985. godine izdaje istoimeni album.

Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", lansira grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde s Mladenovićem na čelu ostaje sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.

Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavljuje u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sledeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" gde igra glavnu ulogu i za koji je napisao numeru "Bus Station".

Krajem osamdesetih piše muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira sastav Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim snima singl "Slušaj 'vamo!".

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=BbaxAk-wC_8|width=450|height=364{/mgmediabot2}

U leto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gde sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snima album "Angel's Breath".

U avgustu 1994. godine, posle nastupa Ekatarine Velike na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću Ekatarina Velika je prestala da postoji.

EKV je ukupno izdao sedam studijskih albuma – "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri živa albuma.

Najpoznatiji hitovi su "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno", "Budi sam na ulici", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja", "Pored mene", "Ljubav", "7 dana", "Ljudi iz gradova", "Krug" i "Par godina za nas".

U novembru 2006. godine pesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=L6ImFNkEbzM|width=450|height=364{/mgmediabot2}