Home

VESTI

Wynne Greenwood “Artist in Residence” @ KC Drugstore

No Comments Kultura

Wynne Greenwood "Artist in Residence" @ KC DrugstoreWynne Greenwood – More Heads – Program privremenog umetničkog boravka – KC Drugstore – Jun 2013. 7. juni, 21h – Otvaranje – Opus video radova Wynne Greenwood 8. juni – 16. juni – Program video&performans radionica za tinejdžere – Art Lab – Izgradnja identitet.

   

Video&performans radionice – Izgradnja identiteta – grupne radionice za tinejdžere/ke uzrasta od 14 – 18 godina. Kroz demonstracije, projekcije, diskusije, improvizacije i grupni rad, učesnici/e će istraživati kako da kreiraju identitete kroz video i performans umetnost. Koristiće se medijske poruke i istraživati načini na koji se mogu otvoriti novi prostori unutar datih medijskih poruka, kao i vežbanje igranja višestrukih uloga, kroz interakciju sa videom.
  

Radionice će se održavati vikendima u prostoru KC Drugstore, Vojvode Bojovića 4, Beograd, u periodu od 8. do 16. juna 2013.

 

Prijave šaljite na [email protected]

 

Wynne Greenwood je američka feministkinja i queer umetnica, koja se u svom radu služi videom, performansom, muzikom i instalacijom kao oblicima isceljivanja kulturom. Svojim radom učestvovala je internacionalno na izložbama i performansima u nezavisnim institucionalnim prostorima, uključujući i Tate Modern, Whitney Biennial, The Kitchen and On the Boards. Od 1999. do 2006. Greenwood-ova je bila član multimedijalnog art-benda Tracy + The Plastics. Nakon završetka ovog projekta, usmerava svoj fokus na instalacije i rad sa raznim objektima (predmetima). Izlagala je sa Susanne Vielmetter u okviru Los Angeles Projects i Lawrimore Project u Sijetlu. Njen poslednji projekat je učešće na grupnoj izložbi pod nazivom Anti-Establishment koja je održana u Centru za Kustoske Studije na Bard koledžu. Tom prilikom je izdala kompletan muzički album A Fire To Keep You Warm. Pored toga, Greenwood-ova proširuje školske programe i drži radionice gde predaje performans i video.

www.wynnegreenwood.com

 

 

 Wynne Greenwood "Artist in Residence" @ KC Drugstore

Wynne Greenwood "Artist in Residence" @ KC Drugstore

 

 

Za svoj rezidencijalni umetnički boravak u KC Drugstore, Wynne Greenwood kaže:

"Tokom mog jednomesečnog boravka u Kc Drugstore, kreiraću rad koji je vezan za lokalnu mitologiju, tačnije za aždaju ili aždahu, zmajoliko stvorenje koje "čuva nedostupna mesta". Aždaja se opisuje kao oličenje zla, zmajolika zver i grozomorni monstrum, koji obično živi u mračnim i opasnim mestima ili čuva nedostupna mesta u bajkama. Često je višeglava (sa 3,7 ili 9 glava) i bljuje vatru. (Wikipedia)

U vezi sa ovim mitološkim, višeglavim bićem pojavljuju se mnoga pitanja koja transformišu moj rad, naročito u odnosu prema kulturama iz koga proizilaze. Da li zmaj čuva ili stvara to nedostupno mesto? Kako kultura stvara nedostupna mesta za, i unutar pojedinca? Posebno mislim na fenomen queer-a u odnosu na ideju o nedostupnom mestu, kako unutrašnjem tako i spoljašnjem. Šta znaci čuvati i štititi, biti čuvar ili zaštitnik sopstva i kulture? Šta su mitovi u mojoj sopstvenoj američkoj kulturi koji čuvaju i stvaraju ta "nedostupna mesta"? I koji je odnos između patrijahalnih i kapitalističkih kultura i mitova koje stvaraju. Boravak i bavljenje umetnošću izvan moje sopstvene kulture će znatno usložiti moj odnos prema bivanju kulturnim bićem, bićem kulture. Ovo je prilika da prevedem svoj celokupni opus, koji se bavi postavljanjem pitanja o iskustvu kulture koja se posve razlikuje od moje. Tu ima mnogo prilike za izazov i proširenje mog daljneg rada, moje svesti i moje politike. Mogu da zamislim "višeglavi" ishod ovakvog angažmana. Skulptura, izvođenje performansa, radionice i muzički video radovi stoje kao mogućnosti (su u vidu)."