Home

VESTI

Vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

No Comments Kultura

 Vodič kroz beogradsko grafičko podzemljeU Beogradu će od 1. do 17. novembra, u galeriji U10 i produkciji kolektiva Dis-patch, biti predstavljena beogradska verzija grupne izložbe koja je u junu realizovana u galeriji Neurotitan u Berlinu
  
Tokom perioda od tri nedelje u junu 2012. godine, grupa pet beogradskih umetnika je po prvi put izlagala zajedno – EmaEmaEma, Fat Kid Beny, Fuck New Rave, Weedzor i Д.Л.Т. su zauzeli prostor legendarne galerije Neurotitan u samom centru Berlina, u okviru kompleksa Haus Schwarzenberg.
  

Njihovi radovi su dobili priliku da budu viđeni u novom konktekstu, dok su se sami autori posvetili site-specific intervencijama specijalno za tu priliku. Verovatno po prvi put, iako su aktivni na beogradskoj sceni već duži niz godina, pet pozvanih umetnika su se našli u prilici da predstave svoj rad, postavke i ambijente u relevantnom galerijskom prostoru, prikazujući specifičan presek stilova, tehnika, inspiracija i specifičnih umetničkih pristupa.

 

 

  Vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

 Vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

 

 
Kao i u okviru inicijalnog predstavljanja ovog projekta, autori će reagovati na fizički prostor U10, kreirajući specifično imerzivno vizuelno iskustvo. Izložba će se sastojati iz postojećih radova, onih izrađenih specijanoza ovu priliku, kao i intervencija u prostoru. Kao odjek zajedničkog delovanja u okvirima otvorenog, neutralnog i inspirativnog berlinskog umetničkog konteksta, povratak autora na "domaći teren" će pružiti sasvim  novu, drugačiju i neočekivanu Glory Hole inkarnaciju.

U saradnji sa štamparijom SuperDot i mini-brendom Mooshema, za potrebe izložbe štampani su radovi na metalu i visoko-kvalitetnom papiru, kao i u manjim formatima kao što su razglednice, nalepnice, fanzini… Sastavni deo berlinske postavke bila je i prodavnica u kojoj su posetioci mogli da pronađu radove učesnika po razumnim cenama, a ceo prihod od prodaje korišćen je za finansiranje produkcionih troškova izložbe. U istom duhu, beogradska izložba se održava bez posebne institucionalne podrške i biće finansirana na isti način, uz podršku galerije U10 koja je i sama nastala iz potrebe za samoorganizacijom umetnika mlađe generacije, njihovim zajedničkim delovanjem i vezivanjem za jedan određeni izlagački prostor.

 

 

  Vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

 Vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

 

 

Otvaranje izložbe EXIT THROUGHT THE GLORY HOLE: Perverznjakov vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje zakazano je za četvrtak 1. novembar u 19 časova. Otvaranje će pratiti neformalni DJ program za koji će biti zaduženi Stevie Whisper Jr, Fat Kid Beny i Moodswinger. Printovi i radovi učesnika biće dostupni u improvizovanoj galerijskoj prodavnici kako na otvaranju, tako i tokom čitavog trajanja izložbe.

Radno vreme galerije U10 je od utorka do subote 13-21 h (nedeljom i ponedeljkom zatvoreno), a galerija je locirana na Stepeništu Kosovke devojke, 50 metara od ulice Kralja Milana.

www.u10.rs
www.dis-patch.org

Umetnici: EmaEmaEma – Weedzor – Fuck New Rave – Fat Kid Beny – Д.Л.Т.
Kustos: Relja Bobić / Produkcija: Dis-patch, u saradnji sa U10

 

EXIT THROUGH THE GLORY HOLE
Perverznjakov vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje