Home

VESTI

Vodič kroz 43. BITEF09

No Comments Kultura

Vodič kroz 43. BITEF09Festival BITEF u Centru „Sava" otvarila je predstava „Sutra" kaluđera-ratnika iz Šaolin hrama, a mi vam nudimo mali vodič koji može da vam pomogne da se odlučite oko izbora predstave.

Bitef je pozorišni festival koji gaji tradiciju predstava koje nisu klasične, tema koje nisu uobičajene niti lagane i traže angažovanog gledaoca koji nije došao na uspavljivanje već buđenje. Glumci često nisu vrhunski dramski umetnici, prošle godine je među njima bilo i beba, ove godine su monasi, deca i lutke. Iako ima pune 43 godine, BITEF i dalje unosi inventivacije i raste.
 
Ovogodišnji slogan je "Kriza kapitala – umetnost krize". Kao što rekoše I selektori "Pozorište je umetnost koja najbrže reaguje na pojave u društvu. Svet je jedva osvestio da se našao usred ekonomske krize, a pozorište je već počelo da reaguje na pojave koje ga okružuju."

 

Vodič kroz 43. BITEF09

 

PLAVI ZMAJ
Već sledećeg dana na programu je predstava koju je juče na konferenciji za novinare najavio kanadski ambasador Džon Morison – „Plavi zmaj" čuvenog kanadskog reditelja Lapaža. Mari Mišo, saradnica reditelja, nagovestila je tek da su korišćene nove tehnologije, svetlosni efekti i drugi elementi koji inače obeležavaju stvaralaštvo Lepaža, a sama predstava je postavljena bez teksta. Plavi zmaj će biti izveden na sceni Sava centra, 16,17, I 18.09. u 20:00.
 
BROD ZA LUTKE
Ono što će sigurno privući i publiku 18. i 19. septembra je predstava „Brod za lutke" koja je ove godine dobila nagradu na Sterijinom pozorju za najbolji dramski tekst i za celokupnu postavku. A kao poseban ugođaj tu je i autorska muzika Darka Rundeka.
 
AERODROMSKI KLINCI
Odmah nakon "Broda" čekju vas švajcarski klinci sa aerodrome. Predstava "Aerodromski klinci" igraće se 19. i 20. U pozorištu na Terazijama. Tema ovaj put nisu odrasli koji žive po svetu, već njihova deca koji odrastaju na aerodromima. Problemi odrastanja, pripadanja i usmerenosti su postavljeni jer znače pitanje identiteta, šta činiti sa svim tim jezicima kojima govorite, ako ne znate koji je vaš maternji.
 
SANJARI
Dragocenu priliku ćete imati 20.09. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (scena „Bojan Stupica") kada će se izvesti retko postavljana predstava "Sanjari" koju je režirao i adaptirao Miloš Lolić.
 
BACAČI SJENKI
Nešto sasvim drugačije desiće se u paviljonu Cvijete Zuzorić gde gostuje Zagrebačka trupa "Bacači sjenki" sa predstavom "Odmor od povjesti". Kakva je to predstava bez glumaca i reči videćemo 20. i 21. u dva termina, od 17:00 i 23:00.
 
PISAC
Ništa manje neobična je predstava „Pisac" koja će biti izvedena 21.09. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 23.09. za Beograđane u Ateljeu 212.
 
LOGOR
Narodno Pozorište u Beogradu ugostiće ceo Aušvic, samo što će uloge ovaj put preuzeti dve hiljade lutaka! Dva animatora će izvesti predstavu "Logor" 22. i 23.09. u 20:00 sati.
 
KAPITAL; PRVI TOM
U duhu ovogodišnjeg slogana je nemačka predstava "Kapital, prvi tom". Predstavu su postavili ljudi koji se inače bave svimosimglumom. Njihova dodirna tačka je pozorište I ono čemu se danas svi vraćaju, kapital. Svakako ih pogledajte 24. i 25.09. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
 
 
PRATEĆI PROGRAM
"Enparts na Bitefu" dovodi iz Berlina "Dojčes tetar" 26. septembra u Centru "Sava" koji će izvesti predstavu Dimitera Gočeva "Bure baruta".
Polifonija se održava u Centru za kulturu "Stari grad" I nudi kreativne radionice i besplatne predstave posvećene mladima i marginalnim društvenim grupama, sa posebnim osvrtomna potrebe invalida.
U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u okviru "Bitefa na filmu" prikazaće se "Plodovi gneva" Džona Forda (SAD, 1940) i dokumentarni filmovi "Običan fašizam" Mihaila Roma (ŠSR, 1965) i "Bez pauze" Galine Dolmatovskaje(Rusija, 2007).
After ten party? Svakako! Do 26. 09. bez predaha I u večernjim satima kad se u društvu dramskih umetnika možete zabaviti na najboljim mestima u gradu.
 
Kad podvučete crtu morate se zapitati o kakvoj krizi je ovde reč, gde se I kome ona dešava. Umetnost izgleda opet rešava stvar, zato, vidimo se u pozorištu.
 
– BITEF U DELOVIMA –
Bitef čini nekoliko programa, tako da vam se može desiti pravi pozorišni spektakl i u nekim neuobičajenim satima, a i na neuobičajenim mestima. Predstave bira Jovan Ćirilpov još od postanka festivala, a poslednje tri godine ima podršku i Anje Suše. Osim predstava u glavnom programu, toplo preporučujemo da pratitie i ono što se dešava u svim ostalim programima.
 
SHOWCASE postoji od 2005. godine I tu ćete videti najnovija ostvarenja srpske scene. Program je namenjen direktorima festivala, producentima, pozorišnim novnarima, kritičarima i ostalim gostima festivala.
ENPARTS je jedan od deset najznačajnijih projekata u okviru programa "Kultura 2007-2013". To je zajednički projekat Bitefa i pet velikih evropskih partnera na čelu sa Venecijanskim Bijenalom koji ima za cilj stvaranje trajne saradnje među najreprezentativnijim institucijama izvođačkih umetnosti u Evropi.
BITEF POLIFONIJA već devet godina putem okruglih stolova, prezentacija, radionica i predstava istražuje i promoviše inovativno, participativno i angažovano pozorište mladih i za mlade koje otvara aktuelne teme, podstiče promene i menja ustaljenu praksu.
BITEF NA FILMU je najstariji prateći program Bitefa, postoji već 33 godine i svake godine ima neku temu po kojoj se vrši selekcija. Naravno ove godine je to KRIZA KAPITALA – FILM KRIZE.
KRITIKA KOJA HODA osnovan je u okviru Seminara kritike 2007. Godine, a ima za cilj razvoj lokalnog kritičkog diskursa, podržava savremene kritičare izvođačkih .
 
 
 
 
Tekst:
Nataša Jeremić
 
 
Izvor:
lepotaizdravlje.rs