Home

VESTI

Večeras počinje Mikser 2010.

No Comments Kultura

Večeras počinje Mikser 2010.Festival Mikser, zamišljen kao regionalni festival kreativnosti i inovativnosti koji jedinstvenim “miksom” sadržaja promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni epicentar ovog dela Evrope.

 

Predstavlja od 25. do 29. maja više stotina učesnika u pet programskih celina, od Art i Talent zone, preko Expo i Edukacione, do Party zone.

Lokacija Miksera su silosi Žitomlina na donjem Dorćolu, a najveća programska zona je “Expo”, koja predstavlja gotovo sto izlagača – kompanija, proizvođaća, kreativnih agencija i invidualaca koji će prikazati svoje najnovije inovativne radove, proizvode, projekte i usluge.

 

“Expo zona” predstavlja “dizajnersko srce” festivala, jer je to mesto na kojem se susreću dizajnerski talenti, komercijalne delatnosti i obični posetioci koji vole dizajn u zgusnutom vremenskom periodu.

Izložba u “Art Zoni”, nazvana “ReVolver”, inspirisana je oblikom arene u kojoj se dešava, evocirajući ubojitost istinske umetnosti, a obuhvata slike, skulpture, crteže, instalacije, fotografije, video radove i performanse, čiji je glavni selektor umetnik Mihael Milunović.

 

Mikser

 Mikser

 

Kroz posebne art selekcije festivala Mikser, časopisa Kvart, galerije O3one i fondacije Telenor, biće predstavljeni radovi više od 60 etabliranih i zvezda u usponu sa celog Balkana, kao i gosti iz inostranstva.

U “Kontakt zoni” biće održan netipični konferencijski program koji okuplja više od 60 relevantnih domaćih, regionalnih i svetskih eksperata – od dizajnera i arhitekata, preko sociologa i psihologa, do eko-aktivista i ljudi iz biznisa i medija.

Na panel diskusijama biće razmenjena i ukrštena mišljenja o aktuelnim temama današnjeg društva, a zajednički imenitelj svih desetak debata je Balkan, odnosno njegovo novo mesto i uloga u kontekstu EU, komparativne prednosti i komplementarnost regiona u odnosu na zemlje zapadne Evrope.

Cilj javnih okruglih stolova je i da ukažu na autentične pokretače razvoja Balkana i umrežavanja regiona jugoistočne Evrope u celovit kreativni, poslovni i kulturni prostor.

Među učesnicima su najavljeni osnivačica organizacije Brainswork iz Austrije Selma Prodanović, rođena u Sarajevu, direktorka Bečke nedelje dizajna (Vienna Design Week) Tulga Beyerle i kustosi Nedelje dizajna u Sofiji Velina Stoykova & Andrean Neshev, pozorišni i filmski režiser Aleksandar Popovski iz Makedonije, dizajneri Konstantin Grčić (KGID) iz Minhena, Mirko Ilić iz SAD, Nikola Radeljković iz Hrvatske (For_Use, Numen, Reaktor), arhitekta Srđan Weiss iz Srbije (NAO), koji živi i radi u SAD, filmski režiser Darko Lungulov, muzički kritičari Moma Rajin, Petar Popović, umetnik Uroš Đurić, predstavnici medija, stručnih časopisa, kao i lokalnih vlasti i domaćih, regionalnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Prema navodima organizatora, Srbija, posle godina izolacije, sankcija i mučne tranzicije, još zaostaje za ostatkom Evrope. Kako propuštene korake preskočiti, kako pronaći autentične prednosti, kako se ponovo uključiti 20 godina kasnije u planetarnu ekonomiju u međuvremenu gotovo slomljenu najvećom recesijom u istoriji, koja je uloga kreativnih potencijala Srbije i regiona u osmišljavanju strategija za preživljavanje i napredovanje, samo su neke od tema o kojima će biti reči na festivalu.

 

 

 

Mikser

Mikser

 

 

U “Zoni edukacije” biće predstavljene škole i univerziteti iz regiona, gde se obrazuju nove generacije kreativaca raznih profila. Edukaciona zona obuhvata više od 20 izložbi nastalih u različitim arhitektonskim, dizajnerskim, filmskim i modnim školama i univerzitetima Jugoistočne Evrope.

U nameri da mapira kreativni potencijal Balkana, “Talent zona” stavlja u fokus mlade, neotkrivene talente u oblasti dizajna, arhitekture, mode i tehnologije, pružajući im priliku da se susretnu s predstavnicima različitih industrija.

Između ostalog, biće predstavljena Mikserova selekciju “Young Serbian Designers”, kao i izložba “Ghost Project” koja je izrasla iz godišnje revije srpskog industrijskog dizajna u regionalnu platformu za dizajnere iz Jugoistocne Evrope.

Budući da je program Miksera namenjen i uskostručnoj javnosti, ali i masovnoj, mlađoj publici, najavljen je i raznovrstan muzički program koji će biti održan u “Party zoni” iza silosa, na obali Dunava.

Među učesnicima su Mistake Mistake, Horkestar, Svi na pod!, slovenački DJ-evi Ichisan & Nakova, poznat po stilu nazvanom “yugo disco”, Braća Burazeri, Željko Kerleta, grupe Repetitor, Petrol, SevdahBaby, Lira Vega, Zemlja Gruva, Zerkman Big Bang, Marko Nastić feat. Kay Kay iz Slovenije, T. Raumschmiere iz Berlina i Maurice Fulton iz Njujorka.

 

 

Mikser party zone
Party Zone

Kao posebna atrakcija, najavljen je otvoreni, “interaktivni bioskop”, smešten između Silosa i Magacina, u kojem će biti prikazivan multimedijalni sadržaj sa samog događaja, dokumentarni filmovi o kreativnoj industriji, studentski filmovi, kao i najzapaženiji niskobudžetni filmovi sa novosadskog festivala Cinema City.

Festival Mikser ove godine je ostvario strateško partnerstvo s Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, pa “Eko zona” prožima sve ostale programe.

Mikser će tako biti jedinstveni regrutni centar za akciju “Očistimo Srbiju” koja će na teritoriji Beograda biti održana 5. juna.

Sajt Miksera je www.mikser.rs