Home

VESTI

“Urbana deStruktura” u Uličnoj galeriji

No Comments Kultura

Foto by Ivana Stojanovic - Urbana destrukturaIzložbom fotografija „Urbana deStruktura“ Ivane Stojanović nastavlja se serija angažovane umetnosti u Uličnoj galeriji. Izložba dokumentuje specifične promene gradskih struktura koje su se pojavile kao posledica tranzicionih procesa kroz koje Srbija prolazi poslednjih decenija.

  

Na izložbi će biti predstavljene fotografije enterijera napuštenih porodičnih kuća koje su slikane neposredno pre njihovog potpunog uništenja. Izložbu prati i statistička analiza podataka koji govore o promeni urbane strukture.
 

Nakon otvaranje izložbe u Uličnoj galeriji u 20h, od 21h će u kafe-galeriji Freedom (Nušićeva 8) biti nastavljena diskusija i druženje sa autorkom i predstavnicima Ministarstva prostora.

 

Projekat Urbana deStruktura bavi se paralelnim procesima uništenja jedne vrste urbane strukture koja biva zamenjena drugom. Ovakva promena sa sobom nosi dalekosežne posledice, promenu načina društvenih odnosa, strukture porodice, ljudskih navika i ponašanja. Urbanistička promena inicirana od strane političke elite kojoj same promene nisu namenjene, postavlja se kao problematična i biva podvrgnuta kritičkom stavu autorke. Ova izložba problematizuje pitanje opravdanosti i održivosti ovako sprovedenih promena iz perspektive jedne porodice. Simultanost dva oblika istraživanja, umetničkog i naučnog, postavlja proces rušenja i izgradnje u uzročno posledičnu vezu, nostalgične slike nestajanja i promišljanja novog, fizičke strukture koja tek treba da nastane.

 

 

 Foto by Ivana Stojanovic - Urbana destruktura

Foto by Ivana Stojanovic – Urbana destruktura

 

 

Ivana Stojanović, rođena 1979. godine u Novom Sadu, završila je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, a osvojila je i nekoliko nagrada za uspešno umetničko delovanje u oblasti fotografije.

Izložbu podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

 

Izložba fotografija
Urbana deStruktura
Ivana Stojanović

Ulična galerija petak 4.1.2013. u 20h