Home

VESTI

Uloga javnih ličnosti u menjanju društva

No Comments Kultura

Uloga javnih ličnosti u menjanju društvaU okviru obeležavanja 1. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS, Merlinka festival i Dom omladine Beograda organizuju tribinu "Uloga javnih ličnosti u društveno odgovornim kampanjama" i projekciju dokumentarnog filma "Borba za nadu, saosećanje i lek" o aktivizmu Elizabet Tejlor kad je u pitanju HIV.
  
Na tribini će govoriti voditelj Zoran Kesić, pevačica Kristina Kovač, pevačica Ida Prester, marketing ekspert Istok Pavlović, pevač Milan Stanković a.k.a. SevdahBABY i PR ekspert Lola Joksimović. Tribinu vodi Predrag Azdejković.
  

Na tribini ćemo tražiti odgovor na pitanje da li nam javne ličnosti mogu pomoći u menjanju društva, da li su dobri glasnogovornici i kakvi su rezultati dosadašnjih društveno odgovornih kampanja u kojima su učestvovale javne ličnosti sa specijalnim naglaskom na kampanjama prevencije HIV/AIDS i promociji ljudskih prava.

Nakon tribine biće prikazan dokumentarni film "Borba za nadu, saosećanje i lek" u režiji oskarovca Roba Epštajna.

 

Kada se početkom osamdesetih godina prošlog veka pojavila sida, jedna naučnica i filmska zvezda nisu bile u obavezi da reaguju – ali jesu. Doktorka Matilda Krim i Elizabet Tejlor su zajedničkim snagama osnovale Amfar, Američku fondaciju za istraživanje side. Borba protiv HIV se otada veoma promenila. Film otkriva kako su se dve moćne i veoma različite žene udružile i šta su postigle zajedničkim naporima. Tejlorova je vatreno i pametno upotrebila svoju slavu kao oružje protiv ravnodušnosti vlade, dok je Krimova svojom posvećenošću nauci obezbedila podršku za oblasti istraživanja sa najviše potencijala. Danas, jedini čovek koji se izlečio od side može da se zahvali istraživanju koje je započela Matilda Krim. Vizuelno odličnog kvaliteta i pun emotivnog naboja, ovaj film pruža iznenađujuću perspektivu na borbu protiv side koja i dalje traje.

 

 

 Uloga javnih ličnosti u menjanju društva

Uloga javnih ličnosti u menjanju društva

 

 

Tribina je zakazana za 1. decembar u 19h u Klubiću Doma omladine Beograda, nakon koje će biti prikazan dokumentarni film "Borba za nadu, saosećanje i lek".