Home

VESTI

U Srbiji preko 800 kulturnih manifestacija

No Comments Kultura

U Srbiji preko 800 kulturnih manifestacijaU Srbiji se tokom godine održi više od 800 kulturnih manifestacija, od kojih je najviše folklornih (oko 20 odsto), a najmanje filmskih (5,5 odsto) i religijskih (svega nekoliko).

Dvogodišnje istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda pokazalo je da se najviše manifestacija kulture održava u Vojvodini, čak 38,9 odsto, a nešto manje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (27,3 odsto).

 

Većina manifestacija (56,9 odsto) osnovana je tokom prethodne decenije, a najstarije potiču još iz 19. veka, kao na primer, "Smederevska jesen", svetkovina posvećena groždju i vinu, osnovana 1888. godine.

 

Najviše manifestacija u Srbiji organizuje se tokom letnjih meseci, s izuzetkom Beograda, u kojem je kulturni život najdinamičniji tokom jeseni i zime.

 

 

 Exitfest.org - foto by Jovan Đokić

Exitfest.org – foto by Jovan Đokić
 

 

Istraživanje je obavljeno na inicijativu Ministarstva kulture, sa ciljem da se napravi elektronska Agenda kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je predstavljena u petak u prostorijama Zavoda u Beogradu. 

 

 

 

Izvor:

Agencija BETA