Home

VESTI

U prodaji karte za Festival igre

No Comments Kultura

U prodaji karte za Festival igre

Prodaja karata za najveći festival igre u regionu, sedmi međunarodni Beogradski festival igre, na kome će od 9. do 23. aprila biti izvedeno 11 predstava baletskih i plesnih trupa, počela je 25. januara.

Karte se prodaju u Sava Centru i Bilet Servisu, Madlenianumu, Beogradskom dramskom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom pozoristu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Narodnom pozorištu u Somboru.

Na festivalu će učestvovati produkcije iz Italije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugala, Holandije i Švajcarske i Srbije.

,,Kao logično raskršće balkanskog regiona, Beograd je svoju konkurentnost na evropskoj festivalskoj mapi utvrdio prisustvom prestižnog plesnog projekta, Beogradski festival igre je postao dobra tradicija, koja podrazumeva dolazak istaknutih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija", kazala je balerina i koreograf Aja Jung. 

 

U prodaji karte za Festival igre

 

Najavljujući festival, ona je kazala da će u Beogradu biti izvedeno osam atraktivnih plesnih predstava, a po jedna u Novom Sadu, Somboru i Nišu, svaka različita.

Festival će 9. aprila u Sava centru otvoriti našoj publici već poznata italijanska kompanija AterBaleto sa dve nove koreografije miljenika beogradske publike Maura Bigoncetija ,,Kao udisaj" i ,,Zemlja".

Samo dan kasnije u Novom Sadu italijanska trupa izvešće najnoviju koreografiju Bigoncetija ,,Besane noći"(Certe Notti) inspirisanu muzikom jednog od najpoznatijih italijanskih rok pevača i kompozitora Lučana Ligabue, koja je premijerno izvedena nedavno u Milanu.

Iz londonskog Sadlers Velsa stiže jedna od najtraženijih plesnih produkcija, koreografija Akrama Kana ,,Bahok" u izvođenju Nacionalnog baleta iz Pekinga. Predstavu koreografa Kana koji sarađuje sa zvezdama poput balerine Silvi Gijem ili glumice i oskarovke Žilijet Binoš, beogradska publika moći će da vidi 11. aprila u Madlenianumu.

Portugalska kompanija Paolo Ribeiro nastupiće 12. aprila u Nišu sa opuštajućom plesnom predstavom ,,Majorka" za sve generacije, ,,nepopravljivim" obožavaocima Šopenove muzike koju će na klaviru izvesti vrhunski pijanista Pedro Burmester.

Sedmi Beogradski festival igre ugostiće 13. aprila poznatu belgijsku plesnu trupu ,,PeepingTom" koja će na sceni Beogradskog dramskog pozorišta izvesti predstavu ,,Ulica Vandenbranden br. 32" projekat umetničkog tima predvođen Gabrijelom Karizo i Frenkom Šartijeom.

Iz izuzetno bogate baletske produkcije Izraela dolazi kompanija Kibuc dens kompani (Kibbutz Dance Comany) koja je pre nekoliko godina otvorila Bitef. Sa koreografskim komadom ,,Na pojavu sunca" Ramija Bera, inspirisanim tekstovima iz ,,Vojceka" izraleski igrači nastupiće 15.aprila u Sava centru.

Dan kasnije, sa Berovom koreografskom predstavom ,,Kef-Kafim" (u prevodu znači dobar provod), mešavina pokreta, energije, ritma, virtuoznosti i poezije, izraelska trupa nastupiće u Somboru.

U zemunskom Madlenianumu 17.aprila francuska Kompanija Blanke Li izvešće ,,Vrt uživanja" glumice, igračice, koreografa i filmskog reditelja Li.

Prvo gostovanje na našem festivalu Kompanije Jasmin Vardimon, jedne od najtalentovanije mlade umetnice londonskog Sadlers Velsa i britanske plesne scene biće 19.aprila u Sava centru. Trupa će se predstaviti sa postavkom ,,Justicija", prvom plesnom krimi pričom koja je dobila najprestižnije nagrade u Velikoj Britaniji.

Holandsku plesnu scenu predstavljaće amsterdamski dvojac, koreografi EmioGreko-Piter Šolten koji će izvesti najnoviju postavku ,,Pakao" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 21. aprila.

Sedmi beogradski festival igre zatvoriće 23.aprila u Sava centru Balet Ženeve koji prvi put dolazi u Srbiju. Program se sastoji od tri svetske premijere, plesnih komada ,Raj" Sabura Tešigavare, ,,Prema želji" Adonisa Foniadakisa i ,,Daleko" Sidi Larbi Šerkauji.

 

 

 

 

 

 

Izvor:
B92.net kultura