Home

VESTI

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba “BELGRADE TO BOWIE”

No Comments Kultura

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba "BELGRADE TO BOWIE"U prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba BELGRADE TO BOWIE, posvećena nedavno preminulom globalnom superstaru – Dejvidu Bouviju, čiju osnovu čini stotinak fotografija Brajana Rašića, rođenog Beograđanina i svetski poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa.
 

Izložbu je otvorio gradski menadžer Goran Vesić, a velikom broju zvanica pre toga obratili su se upravnik Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović i autor fotografija, Brajan Rašić: ‘’Hvala svima što ste došli.
 

Bouvija nije bilo teško voleti, a volimo ga i sada. Srećan sam što ovde vidim mnoga poznata lica’’- rekao je Rašić i istakao da je ideja o ovoj izložbi začeta još pre tri godine, a njeni inicijatori su bili Barbara Garčević i glumac Sergej Trifunović.

 

Čarobni Intermeco kvartet izvodio je najveće hitove Dejvida Bouvija, a učenice srednje Baletske škole iz Novog sada plesnu tačku na numeru ‘’Station to Station’’

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su se mogle videti brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života grada, muzičari, umetnici i poštovaoci Dejvida Bouvija i Brajana Rašića (Yu Grupa, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Vukašin Marković, Irie FM, Nenad Radujević, Dejan Cukić, Voja Aralica, Uroš Đurić, Pera Janjatović, Ana Stanić, Nikola Vujović, Mihail Milunović, Branka Pujić, Nebojša Bradić, Biljana Vilimon, Maja Šuša i mnogi drugi..

Sve do 21. avgusta, posetioci će moći da vide više od 100 fotografija velikih formata u postavci Jasmine Holbus, na kojima je velika svetska legenda Dejvid Bouvi, a koje je od 1984. pa sve do Bouvijevog poslednjeg nastupa 2006. zabeležio Brajan Rašić.

Pored fotografija, na poslednjem nivou Kinoteke, postavljeni su izuzetni radovi beogradskih umetnika, inspirisanih Bouvijem. Statua vajara Milorada Stajčića koja predstavlja Bouvija iz perioda Ziggy Stardust (u čuvenom kostimu Kansai Yamamota iz 1973.) dočekaće vas u potkrovlju Kinoteke. Odmah iza nje ređaju se izvanredni radovi slikara Mateje Petkovića, Svetlane Ninković, Gorana Vitanovića i Vladimira Vesovića, grafičkih dizajnera Nemanje Jehličke i Gorana Milanovića, ilustracije Nina Maljevića i Duška Stefanovića, kao i skulpture ‘’Life on Mars’’ umetnika Marka Lađušića i ‘’Gitara’’ Aleksandra Gligorijevića.

Zahvaljujući velikoj podršci Raiffeisen banke, koja je pokrovitelj ove izložbe i  Gradu Beogradu, posetioci će naredna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci moći da uživaju u Rašićevim fotografijama, ali i u vrlo uzbudljivom i bogatom  pratećem program, a u saradnji sa izdavačkom kućom Mascom, ova izložba je obogaćena i svim Bouvijevim izdanjima na vinilima i CD-ovima, kao i knjigama koje je obezdedila knjižara Vulkan.

 

 

 U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba "BELGRADE TO BOWIE"

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba "BELGRADE TO BOWIE"

 

 

Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom DEV9T, Beograd će dobiti mural posvećen Dejvidu Bouviju, koga će raditi poznati beogradski graffiti umetnici.

Belgrade to Bowie najavljuje repertoar filmova u kojima je Bouvi igrao, svakodnevno u terminu od 19h, snimke njegovih koncerata, spotove, posebne muzičke događaje, nastupe domaćih autora, umetničke radionice, strip crtače, tribine, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku i brojne druge aktivacije.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović.
Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju je radila Maria Jelesijević, a vizualni identitet studio DesignBüro iz Beograda.

 

Cena ulaznice je 300 dinara

Za Bouvijeve fanove, koji budu imali želju da više puta posete ovu izložbu, organiztor je pripremio ograničen broj specijalnih propusnica od 1000 dinara, koje će važiti 15 dana, a sa kojima se obezbeđuje i popust od 15% na sve suvenire, knjige, ploče i diskove.

Sve informacije o izložbi možete pratiti na Facebook stranici PREVENTER

Izložba BELGRADE TO BOWIE će trajati  do 21. avgusta 2016.

OTVORENA IZLOŽBA
BELGRADE TO BOWIE
● Brian Rasic – izložba fotografija – David Bowie ●
Od 28. maja do 21. avgusta 2016,
Jugoslovenska kinoteka,
Beograd (Uzun Mirkova 1)