Home

VESTI

Trodnevni Festival nauke

No Comments Kultura

Trodnevni Festival naukeBeograd će treću godinu za redom biti prestonica nauke u regionu, i tokom tri dana okupiti 250 naučnika iz 22 naučne institucije i 30 gostiju iz inostranstva.

Svi oni biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je razumljivom svakom posetiocu, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen bogat sadržaj ovogodišnjeg Festivala nauke.

Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja tokom trodnevnog spektakla  4, 5. i 6. decembra pobrinula se da svi radoznali i oni koji se jos uvek pitaju imaju priliku da uživaju u postavkama, predavanjima i eksperimentima iz 28 zanimljivo obradjenih naučnih postavki: fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, matematike, fizičke hemije, psihologije, geologije…


„ Verujemo da nauka ne mora da bude dosadna i rezervisana samo za naucnike i ljude iz struke. Festival nauke je i pokrenut sa idejom da pokaže mladim ljudima da je nauka svuda oko nas i da ukaze na značaj naucnih dostignuća.

 

Trodnevni Festival nauke

Da se naučne teorije i eksperimenti mogu objasniti na zanimljiv i jednostavan način, dokazujemo iz godine u godinu. Nakon proslogodišnjeg velikog uspeha ove godine idemo korak napred, a ljubiteljima nauke pružićemo zabavu na duplo većem prostoru, na čak 4.000 m2,“ najavila je Ana Jovanović, jedan od pokretača manifestacija „Festival nauke“ i „Noć muzeja“.

Osim naučnih postavki i predavanja, ovogodisnji Festival nauke posetiocima nudi i dodatni program – mini filmski festival koji ce kroz 19 kratkometraznih fimova pokazati da je veza izmedju nauke i umetnosti neraskidiva. 

Svakoga dana od 11 do 20h posetioci ce moci da osete kako je lezati na pravom fakirskom krevetu, kako izgleda najcudnije kupatilo – matematicko kupatilo u kome peskiri imaju samo jednu stranu, klozetska solja nema zapreminu. Mocicete da svirate na liri cije su zice napravljene od laserske svetslosti, da probate pice u kome se led pusi i istovremeno hladi. Uz pomoc Ojlerovih cevi crtacete slike u jednom potezu. Naucicemo Vas da uz pomoc hleba, margarina i mikrotalasne pecnice izracunate brzinu svetlosti, napravite pastu za zube. Dokazacemo da zlato moze da bude crveno, bakar plav a srebro zuto, da vazduh postoji i da metal moze da gori kao hartija a novac da gori a ne izgori.

Svoj program na Festivalu nauke predstavice i gostujuce postavke iz Švajcarske i Tajlanda a 24 zanimljiva naucna predavanja drzace  brojni predavaci iz zemlje i inostranstva: Svedske, Spanije, Sjedinjenih Americkih Drzava, Francuske, Hrvatske ali i brojnih gradova iz Srbije.

Karte za Festival nauke su u pretprodaji u Bilet servisu i Mamutu radnjama po ceni od 250 dinara a ulaznice je moguce kupiti i na samoj lokaciji tokom trajanja festivala po ceni od 300 dinara

Festival nauke 2009. odrzava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje skupstine grada Beograda. Prijatelj festivala je Erste banka.


Proslogodisnji Festival nauke posetilo je 15.000 posetilaca, dvostruko vise u odnosu na prvu godinu odrzavanja festivala. Ove godine postavke ce biti predstavljene na prostoru bivse robne kuce Kluz (Masarikova 4), a predavanja i filmske projekcije, odrzavace se svakodnevno, u prostoru Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).