Home

VESTI

The Empire State, Back / Dani Njujorka

No Comments Kultura

The Empire State, Back / Dani NjujorkaDa citiramo onu narodnu „kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo“, ili je samo dovoljno da se poigramo rečima Lukasovog filma.

Nakon Helsinkija, Zagreba i Berlina, Imperija nam uzvraća, možda ne kulturnim nokautom, ali svakako interesantno odabranim programskim udarcem za format Parobroda i trenutni ekonomski potencijal vremena da bukira sadržaje iz tog svetskog umetničkog hip(st)ermarketa.

 

Kao što se može zaključiti iz naziva ovaj događaj je zapravo nastavak prošlogodišnjih dešavanja u Parobrodu. 

 

U okviru NYC dana, Tatjana Tatalović,TaTa, mlada dizajnerka koja trenutno živi  i radi na Menhetnu, predstaviće 20. Decembra u 20h svoju  „Beauty In The Dark“ kolekciju, inspirisanu muzikom Yasiin Bey-a i životom u Njujorku. Istog dana u 20:30 h publika će moći da čuje novi, a stari Ola Horhe Trio, sada i sa Sonjom Lončar u postavi i čak 4 analogna sintisajzera i bubnjem.

Bend je deo inspiracije našao u njujorškoj savremenoj muzičkoj sceni i delima kompozitora poput Bernštajna, Džonda Kejdža, Filipa Glasa, Stiva Rajha i drugih. Narednog dana, 21. Decembra u 18:30 h, spremili smo izložbu „Naked New York City“, koja prikazuje ozbiljan dokumentarni realizam fotografa Weegee-a, koji će biti ekranizovan i uparen sa polu-dokumentarnim krimi filmom „Goli grad“ (1948) Jules Dassin-a. Nakon filma biće upriličeno predavanje kustosa Greg DeCuir, Jr. na temu ove „gole“ estetike.

 

 

 The Empire State Back

The Empire State Back

 

 

Tatjana Tatalović TaTa

Beauty in the dark je ime kolekcije koju će Tatjana Tatalović predstaviti 20. decembra. Inspirisana muzikom Yasiin Bey-a kao i životom u Njujorku, TaTa će nam predstaviti  prvu liniju muške odeće za sezonu jesen/zima 2012. Namenjena je talentovanom, mudrom i emotivnom muškarcu koji svojim stilom odevanja ne prati trendove već uživa u sopstvenoj autentičnosti. Muzičku podršku reviji pružiće Dada Selectah, poznata beogradska DJ, a Ola Horhe će koncertom ispuniti celovečernji užitak.

Tatjana Tatalović  slikar i istoričar umetnosti po zanimanju, pristupa modnom dizajnu kao slikarskom platnu, preko koga prenosi strast i emocije. Platno je prvo, šivenjem teksturisano a zatim sklopljeno u odevni predmet koji je zbog autentične teksture i jedinstvene strukture sam po sebi jedan kao takav. Korišćenjem novih kao i prirodnih materijala zahvaljujući saradnji sa kompanijom Textil,  Tatalovićeva prožima odeću sa duhom koji je moderan, svež kao i klasičan u svojoj eleganciji.

Od osnivanja, brend TaTa je priznat i cenjen zbog savremenog dizajna, a 2009. godine nagrađen je Elle Fashion Awards-om koji je magazin Elle dodelio za najupečatljivu kolekciju na beogradskoj Nedelji Mode. Osim na domaćim modnim događajima, TaTa je predstavljen i  Američkoj publici na DC Washington FW kao i uskim Njujorškim modnim krugovima. 

 

OLA HORHE trio:

OLA HORHE je elektro-akustični sastav iz Beograda nastao krajem 2007 godine.

Već prvi njihov nastup proglašen je koncertom godine od strane publike web magazine Popboks, a sledeće godine, kritičari istog magazina proglašavaju ih najboljim novim bendom.

Njihov prvi album izašao je za Exit Label kao slobodan download i za izdavačku kuću Odličan Hrčak u formi vinila uz podršku Parobroda.

Greg DeCuir, Jr. je bio kustos na programima u Jugoslovenskoj kinoteci i Alternativnom filmu. Napisao je knjigu Jugoslovenski crni talas, koja je bila nominovana za Izdanje godine Beogradskog sajma knjiga 2011. godine, takođe je bio urednik NECSUS-a, Evropskog žurnala za medijske studije. DeCuir je rodom iz Los Anđelesa, koji živi i radi u Beogradu.