Home

VESTI

Sven Marquardt u Beogradu

No Comments Kultura

Kulturni centar Grad od 2014 godine razvija artist in residence program pod nazivom “Inspiracija Beograda”. U saradnji sa stranim kulturnim centrima, institutima i ambasadama u Beogradu, kao i uz podršku Ministrstva za kulturu Republike Srbije, do sada su u okviru programa gostovali mnogi umetnici iz Nemačke, Austrije, Španije, Finske, Švedske, Švajcarske, Francuske, Japana, SAD, Australije, Bosne i Hercegovine.

Cilj programa je da upozna umetnike, kustose, teoretičare sa domaćom scenom i omogući realizaciju budućih projekata koji uključuju saradnju sa domaćim umetnicima. U fokusu programa je predstavljanje potencijala domaće scene široj svetskoj publici.

Sven Marquardt (Nemačka) / 2. maj – 6. jun 2018
Projekat NEXT

Tokom maja i juna, po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, Sven Marquardt će raditi na projektu izvan Berlina. Veliku inspiraciju koju je pronašao tokom boravka u Beogradu juna 2017, pretočiće u seriju fotografija čiji će glavni akteri biti Beograđani. Njegov boravak će u saradnji sa Gete Institutom biti realizovan od 2. maja do 6. juna 2018.

Sven Marquardt je nemački fotograf koji je prve fotografije zabeležio još početkom osamdesetih u istočnom Belinu. Od tada se intenzivno bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što je specifičnost njegovog rada. Tokom poslednjih nekoliko godina,
njegova dela su postigla izuzetan uspeh. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u toku istraživačkih projekata, predstavio je u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji,na Filipinima u Australiji i Kanadi.

U Beogradu se predstavio izuzetno uspešnom izložbom fotografija koje su nastale tokom osamdesetih u istočnoj Nemačkoj ali i poslednjih godina u Berlinu.

Marquardt ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društvenopolitičkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a takođe učestvije u grupnim i samostalnim izložbama. Njegov rad je cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj, a sa cenzurom se susretao i zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

U junu 2017. Sven Marquardt se po prvi put predstavio beogradskoj publici izložbom ”Future’s Past”. Izložba je reflektovala tri decenije njegovog rada. Greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje.

Rad na ulazu u čuveni Berlinski klub Berghain svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu, pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu.


Pored karijere fotografa Sven je poznat kao “face check” čuvenog berlinskog tehno kluba Berghain. Svako ko je ušao, ili nije ušao u Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne. Svako ko je planirao odlazak na ovo mesto misli da zna strategiju sigurnog ulaska, a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i YouTube tutorijala, ali možda ne zna da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizuelnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton.

Možda je zanimljiv podatak i to da se na coveru albuma jednog od berlinskih techno producenata Len Fakija, nalazi upravo njegova fotografija- misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlo dopadljivog pogleda.
Autor projekta je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka Kulturnog centra Grad.

Tags: , ,