Home

VESTI

Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?

No Comments Kultura

Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?Dvadeset petog septembra Evropa obeležava 10. jubilarnu Noć istraživača, a slavlju se pridružuje i Srbija u kojoj se najveća naučna zabava očekuje upravo u Beogradu.
  

Još jedno druženje sa naučnicima i istraživačima čiji znatiželjni duh menja svet na bolje, zakazano je 25. septembra u Beogradu! Te večeri, od 16h do 23h širom Srbije održaće se šesta Noć istraživača, a najbogatiji program uz mnogo nauke i više nego dovoljno zabave sprema se u prestonici.
  

Ova manifestacija u Beogradu se održava na nekoliko lokacija duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes – Biblioteka grada Beograda), kao i u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, ispod kolonada Hemijskog fakulteta i u tržnom centru Delta City.

Nakon uspešnih okončanih potraga ranijih godina, Lov na blago biće organizovan i ovog puta! Ovaj „lov“ na vredne nagrade provešće mališane kroz glavnu beogradsku ulicu i brojne naučne zadatke, učeći ih kako da naprave farmu budućnosti ili pak kako da progovore klingonski.

Velika naučna avantura u šestoj Noći istraživača na više lokacija predstavlja svoje još zabavnije i „naučnije“ izdanje. Učesnici ove avanture naučiće kako da naprave model sopstvene DNK vremenske kapsule, upoznaće se sa tajnama Sunčevog sistema, saznaće kako se uz pomoć insekata rešavaju zločine i da li smo već uspostavili kontakt sa vanzemaljcima.

Galerija Progres i Akademski park biće pravo mesto na kojem će se posetioci Noći istraživača zaljubiti u nauku već na prvi pogled! Tu će svi posetioci moći da nauče kako da naprave pravu fontanu unutar flaše, zadiviće ih retko viđen vatreni tornado, a naučne zavrzlame ispitaće baš sva njihova čula. Oni koji to budu želeli, moći će da otkriju kako da do jakih mišića dođu uz pomoć naučnih otkrića, dok se za znatiželjnike svih uzrasta sprema jedinstveno putovanje u pratnji jedne male kapljice vode.

Naučno-istraživačka bina u Čika Ljubinoj ulici dočaraće kako je to uzbudljivo rasti uz naučne strasti. Predstava o jednoj od najvećih naučnica svih vremena – Mariji Kiri, samo je deo razigranog programa, uz predavanje o muzici koja leči, ali i komad o cveću i drveću koji su se našli u ulozi pravih superheroja, spasilaca planete Zemlje.

 

 

 Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?

Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?

 

 

Svoja vrata te večeri otvoriće i jedinstvena Učionica budućnosti, u kojoj će tableti, interaktivne table, matematičke formule koje lebde u vazduhu i hemijski eksperimenti sa “eksplodirajuće” zanimljivim rezultatima pokazati koliko škola može biti zabavna! Neizostavno posetite i Media lab, koji će razotkriti uticaj medija na život i nauku, ponuditi vam put oko sveta u 60 minuta ili jedan-na-jedan razgovore sa našim naučnicima širom sveta.

Otkrijte kako izgleda sasvim (ne)obična futuristička Dnevna soba ili upoznajte simpatičnog robota po imenu Fili, prvog u našoj istoriji koji je sleteo na kometu, koji će dočekivati posetioce u laboratoriji iz budućnosti. Posebno radoznali moći će da upoznaju naučnike u privatnom životu, kuvaju sa njima ili zavire u njihove najlepše uspomene iz prošlosti sačuvane na fotografijama.

U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu svoja vrata otvara veliki Reciklažni kvart, posebno „odeljenje“ Noći istraživača, mesto na kojem posetioci mogu da nauče kako uz pomoć nauke da spasu zdravlje naše planete i zaštite svet oko sebe.

Tržni centar Delta City prvi put učestvuje u Noći istraživača i svim malim znatiželjnicima približava svet istraživača i naučnika kroz jedinstvene, najmlađim uzrastima prilagođene radionice. Uz njihovu pomoć mališani deca će naučiti kako da se zaljube u fiziku i matematiku, otisnuće se na put u središte zuba i uz pomoć malu pomoć nauke savladati sve haripoterovske čarolije.

Samo u Noći istraživača na relaciji Studentski trg – Slavija – Studentski trg saobraćaće Naučni autobus koji će besplatno prevoditi sve putnike. Društvo će im tom prilikom praviti mladi istraživači od kojih će moći da saznaju sve o životu naučnika u Srbiji, kao i brojne detalje o životu jedne od najpoznatijih svetskih naučnica – Marije Kiri.

 

 

Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?

Šta se u Beogradu sprema u 6. Noći istraživača?

 

 

U okviru Evropskog ćošeta posetioci će moći da se upoznaju sa evropskim projektima koji se realizuju u Srbiji i rešavanjem ankete osvoje svetlucave nagrade. Pored toga, u okviru ove aktivnosti u Beogradu, posetioci će dobiti i jedinstvenu priliku da se upoznaju sa dobitnicima prvog ERC projekta u Srbiji "BIRTH" ("Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10,000-5000 BC"), kao i nosiocima REGPOT projekta "SERBORDISinn" ("Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation "), a potom i sa prvim dobitnicima Marija Kiri stipendije u Srbiji: dr Zorana Kurbalija Novičić, naučna saradnica zaposlena na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković", dr Marija Edinborough, naučna saradnica u Laboratoriji za bioarheologiju Univerziteta u Beogradu; dr Filip Ejdus, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (UB) i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ UB, Fakultet za fizičku hemiju UB, Matematički fakultet UB, Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Vidimo se 25. septembra, u Noći istraživača!

www.nocistrazivaca.rs
www.facebook.com/nocistrazivaca