Home

VESTI

Sećanje na Milana Mladenovića 5. novembra u DOB

No Comments Kultura

Sećanje na Milana Mladenovića 5. novembra u DOBNa 20. godišnjicu smrti Milana Mladenovića Dom omladine Beograda organizuje veče sećanja na njegov život i rad.
  

Milan Mladenović (21.09.1958. Zagreb – 5.11.1994. Beograd) bio je poznati jugoslovenski  muzičar, kompozitor, gitarista i pevač. Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika su grupe u kojima je, zajedno sa ostalim članovima ovih sastava, stvarao, svirao, pevao  i – ostavio neizbrisiv trag na kulturnoj sceni SFRJ.
  

19 č – projekcija epizode serijala "EKV – KAO DA JE BILO NEKAD" autora Dušana Vesića, posvećena Milanu Mladenoviću.

Trajanje 30'53''

* Serijal "EKV – KAO DA JE BILO NEKAD" dokumentarna je serija koja govori o radu i  sudbinama članova jedne od najznačajnijih rok grupa sa prostora SFRJ.

Istoimeni film ostvario je  izuzetno veliki uticaj  na kulturnoj mapi  u čitavom regionu. U poslednjih pet godina, atmosfera koju nosi muzika sastava Ekatarina Velika, i popularnost filma u celom regionu, prouzrokovale su čitav niz uzročno – posledičnih veza, koje su rezultirale time da se javnost uskovitlala, u nameri da se o ovoj grupi ponovo govori, to jest, da se stvaralaštvo sastava iznova proučava, analizira, preslušava, i da kroz dela  mladih umetnika ovaj fenomen dobije novi život. Mesto u istoriji kulture koje im po značaju  i uticaju zaista pripada. Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića. Plato ispred beogradskog Doma omladine Beograda nosi ime Milana Mladenovića. Određeni broj studenata Filozofskog i FPN odlučio se za to da se u svojim diplomskim, ili naučnim radovima bavi temama koje su vezane za rokenrol kulturu bivše Jugoslavije, stvaralaštvo Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika.

19:35 č TRIBINA

Uvodna reč – Dragan Ambrozić, Odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda

Moderator:  Sandra Rančić, novinarka, koautorka serijala "EKV – Kao da je bilo nekad"

 

 

 Sećanje na Milana Mladenovića 5. novembra u DOB

Sećanje na Milana Mladenovića 5. novembra u DOB

 

 

Sagovornici:

Moma Rajin, novinar, urednik SKC-a početkom 80-ih godina 20. veka, čovek koji je omogućio sastavu Šarlo Akrobata da stvara neometano u prostoru koji pripada institiuciji kulture, što je u tom momentu bilo u najmanju ruku neobično

Dušan Vesić, novinar, reditelj i producent serije i filma "EKV – Kao da je bilo nekad"

Aleksandar Žikić, novinar i muzičar, autor knjige o Milanu Mladenoviću "Mesto u mećavi", koja je ovih dana doživela reizdanje, na dugogodišnje zahteve mnogobrojnih poštovalaca Milana Mladenovića

Goran Filipović, postapsolvent Katedre za Istoriju Univerziteta u Beogradu, čiji se diplomski rad bavi  temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu.

Branko Radaković, nastavnik likovne kulture, čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja.

Imaćemo ekskluzivnu priliku  da  pogledamo i odabrane inserte iz budućeg dokumentarca, kao i da čujemo neke snimke ovog sastava po prvi put.

“Kao da je bilo nekad”: Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića

Sreda, 05. novembar 2014. od 19:00 do 21:00
DOB//Amerikana