Home

VESTI

Raskrsnice, Grupa fotografa

No Comments Kultura

Raskrsnice, Grupa fotografa

Tri mlada fotografa, Sanja Knežević, Mirjana Ristić-Damjanović i Marko Risović, predstaviće se izložbom Raskrsnice, u O3ONE-u, od 18. do 23. januara 2010. godine.

 

Zajednički imenitelj ova tri autora jeste Beograd, neiscrpan izvor njihove stvralačke inspiracije. Kroz umetničke poetike i fotografske vizure autori će publici predstaviti Beograd, kao jedinstveni urbani i sadržajni fenomen.

“Predstavljamo se kao neformalna grupa mladih fotografa koje je povezalo isto iskustvo i ideja. Sada već više godina kao aktivni komercijalni i reportažni fotografi, nosimo iskustvo svih gradskih dešavanja. Upozanati smo sa strukturom grada, svim njegovim slojevima, sa javnim i privatnim, vidljivim i nevidljivim, kulturom i subkulturama. Upućeni na angažmane, prizore i hronike Beograda primetili smo da se fenomen grada, kao živog bića i jedne kolektivne energije, odrazio na naš lični izraz i stvaralaštvo…

 

Raskrsnice, Grupa fotografa

 

…Primetili smo da svi kroz svoje lično traganje i ostvarivanje, kroz fotografiju, nosimo upisano savremeno gradsko iskustvo. Postavilo se pitanje: šta je to izazovno, ozareno i zavodljivo što se dešava u fenomenu Beograda, u rasponu od prenaseljenih ekstatičnosti, do energija nevidljivih dramatizacija? Šta je to u atmosferi i duhu grada, a tiče se njegovih tema, situacija, života i noćnog života, strukture i infrastrukture, što utiče na naš lični izraz? Kakva je hemija koja se provlači kroz ličnu poetiku i sadržaj svakog od nas? Odgovor je glasio: u slojevima dokumentarnosti leže svi slojevi realnog i imaginarnog, simboličkog i stvarnog, kolektivnog i ličnog.

Dakle, grupisala nas je ideja, da pod zastavom Beograda, i njegovim pečatom uticaja na nas kao mlade umetnike, izlažemo i intervenišemo. U želji da promovišemo sebe i svoj rad, osetili smo potrebu da načinimo tragove i odbljeske koje želimo da ostavimo gradu.”

 

 

 

:: Raskrsnice, Grupa fotografa
:: 18 – 23. januar 2010. > otvaranje u 19h

:: www.o3one.rs