Home

VESTI

Predstavljen program “Noći muzeja” 2010.

No Comments Kultura

Noć Muzeja 2010U sedmoj po redu „Noći muzeja“ ostaće budno više od 40 gradova širom Srbije

Sanjajte otvorenih očiju!

Umetničko produkcijska grupa „Noć muzeja“, 15. maja povezaće više od 40 gradova koji će samo u toku jedne noći, u periodu od 18 do 2h, predstaviti bogat kulturni i umetnički sadržaj u čak 150 kulturnih institucija širom Srbije. 

 

Noć muzeja se održava po sedmi put u Srbiji a ove godine pred više stotina hiljada posetilaca biće predstavljeni novi, atraktivni i zanimljivi kulturno zabavni sadržaji. U noći najmasovnijeg kulturnog spektakla biće otvorene i za širu javnost, do sada, nepoznate lokacije. Najbogatiji program svojim sugrađanima ponudiće Beograd sa više od 70, Novi Sad sa 40 i Šabac i Valjevo sa po 9 izložbenih lokacija, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou

„Za nas je prioritet da svake godine idemo korak napred i da našoj publici, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji pokažemo sadržaje koji su kvalitetniji i atraktivnijii u odnosu na prethodne godine. Ove godine našu ideju podržalo je čak 150 kulturnih institucija koje veruju da je uspeh postignut prethodnih godina obaveza ali i podstrek da se i ove godine krene sa istim entuzijazmom kao i prve godine“,  izjavila je Ana Jovanović jedan od osnivača manifestacije „Noć muzeja“.

 

 

Press konferencija organizatora

Press konferencija organizatora

 

 

U noći velikog spektakla budni će biti stanovnici i posetioci Beograda, Novog Sada, Šabca, Valjeva, Subotice, Svilajnca, Bele Crkve, Loznice, Sremskih Karlovaca, Zrenjanina, Aleksandrovca, Loznice, Kragujevca, Niša, Bora, Zajačara  i brojnih drugih gradova.

U Beogradu, sadržaji će biti raspoređeni u sedam gradskih zona a posetioci će moći da vide kako su izgledale i od kojih su se sve materijala pravile lutke od 19. veka do danas, da se upoznaju sa istorijom tetoviranja još od Maora i Novog Zelanda, kako izgleda kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert a kako izgleda nova postavka u Muzeju nauke i tehnike. Videće kako izgleda novi Muzej sporta i olimpizma koji će predpremijerno biti otvoren za Noć muzeja. Probaće vino i med u kazamatima Vojnog muzeja ali i uzivati u bogatom muzičkom programu grupa „Sevdah bejbi“, „Intruder“, „Zemlja gruva“, “Inje“ i drugih.

Oni koji se u toku noći zateknu u Novom Sadu moći će da uživaju u bogatom programu na 40 različitih lokacija i da se podsete kako je izgledala tipična vojvođanska ulica  s početka 19. veka, poznati mađarski Žolnaj nakit ali i da uživaju u skulpturama i objekatima na i u vodi.

Grad Šabac poželeće dobrodošlicu svim posetiocima  izložbom fotografija iz starih šabačkih fotografskih radnji, prisutni će moći da vide kako su nekada izgledali fotoaparati i reklamni  plakati još od davne 1844.godine. Za savremenu umetnost zaduženi su Škola za umetničke zanate i Udruženje likovnih stvaralaca.
 
U Subotici publika će sa vodičima i članovima pozorišnog ansambla krenuti u obilazak pozorišta u izgradnji, uživati u projekcijama predstava koje su nekada voleli, kao i slušati  muziku u izvođenju članova ansambla i njihovih gostiju. Upoznaće se sa novim izgledom Gradskog muzeja i uživati u muzici Jožefa Nađa.

Iako nema svoj muzej, Svilajnac će se ove godine po prvi put priključiti manifestaciji i svoje sugrađane podsetiti kako je izgledao politički život u ovom gradu, šta sve obuhvata zbirka izuzetno retkih i vrednih dokumenata sa autografima svetski značajnih ličnosti. Prikazaće odevne i druge upotrebne predmete resavskih zanatlija – abadžija, grnčara, opančara. Posetiocima će biti dostupne stare i retke rukopisne i štampane knjige, serijske publikacije i drugi knjižni materijal iz 19.veka.

Ove godine manifestaciji se prvi put pridružila i Bela Crkva a kulturni radnici u ovom gradu su se pobrinuli da posetioci saznaju sve o reci Neri, rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama. Kada se umore tu je predah uz priču zašto je čokolada već 4.000 godina najpopularnija poslastica na svetu.

Svi koji u ovoj ludoj noći posete Loznicu uveriće se kako je izgledala narodna nošnja i tradicionalna srpska svadba u jadarskom kraju, a u bioskopskoj sali moći će da pogledaju  filmske žurnale iz 60-tih i 70-tih godina.

U “Noći muzeja” Sremski Karlovci će u potpunosti biti obojeni festivalskim bojama. Na čak 21 lokaciji posetioci će moći da saznaju šta sve podrazumeva sremačka boemska atmosfera, kako je izgledala autentična gostionica  i novine i  časopisi iz 19.veka. Degustiraće se pčelinji proizvodi, vina i bermet ali i obilaziti vinski lagumi.

U Valjevu će biti otvorena rekonstruisana kula Nenadovića i centralna zgrada Muzeja u kojoj će posetioce animirati umetnički performans „živi muzej“. Sa starih razglednica  podsetiće se kako je grad ranije izgledao a o novom Valjevu govoriće fotografije savremenih fotografa. Posetioci će moći i da pogledaju izložbu o pozorišnom životu u Valjevu, sa pratećim muzičko-scenskim performansom.

Sedmu po redu Noć muzeja, u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i gradske skupštine gradova koji su se u magičnoj noći pridružili manifestaciji. Svoju društvenu odgovornost i ove godine, četvrti put za redom, pokazao je Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja prošle godine podržao je 41 grad a ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je više od pola miliona posetilaca. Iz godine u godinu Noć muzeja obara rekorde pa ćemo i ove godine imati za cilj da budemo masovniji nego što smo to bili do sada.

Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima  manifestacije na našem sajtu www.nocmuzeja.rs