Home

VESTI

Predstavljamo Vam Belgrade Design Week

No Comments Kultura

 Predstavljamo Vam Belgrade Design Week

U četvrtak 21. maja, u restoranu Manjež, održana je finalna konferencija za štampu Beogradske nedelje dizajna na kojoj su najavljeni programi konferencija igostujući predavači.

 

Beogradska nedelja dizajna (Belgarde Design Week, BDW), koja će biti održana od 25. do 31. maja, predstaviće raznovrstan program koji, osim trodnevne stručne konferencije u završnici, obuhvata i prvi dizajnPark u bivšoj robnoj kući “Kluz” u Masarikovoj, kao i niz pratećih izložbi, mini festival klupske muzike i ponudu srpskih kulinarskih specijaliteta.

BDW će svečano biti otvoren 25. maja u galeriji Narodne banke Srbije, u prisustvu ministra kulture Nebojše Bradića i britanskog ambasadora Stivena Vordsvorta, a nakon uvodne reči, biće prikazan film o prošlogodišnjoj Nedelji dizajna, najavljeno je na konferenciji za novinare u restoranu “Manjež”, u kojem će biti otvoren "BDW kafe", a posetioci će moći da okuse tradicionalne srpske specijalitete pripremljene na originalan, "dizajnerski način”.

Tom prilikom biće otvorena i izložba plakata "Oko moje glave" Saše Vidakovića, istaknutog domaćeg dizajnera koji uspešno radi u Londonu, a vodiće i radionicu za pobednike konkursa "Blu Sky Brief" koji su pokrenuli BDW i JAT Airways.

Predstavljamo Vam Belgrade Design Week
U bivšoj robnoj kući “Kluz” 26. maja zvanično će biti otvoren prvi dizajnPark i izložba "Italian Way of Seating" koju organizuje Italijanski institut za spoljnu trgovinu, a predstaviće 77 eksponata stolica koje su obeležile prethodni vek i osvojile brojna međunarodna priznaja.

Prema rečima predsedavajućeg BDW-a Jovana Jelovca, “Kluz” je potpuno spreman za dizajnPark, koji će, kao inspirativan pregled savremenog dizajna, okupiti domaće i internacionalne dizajnere, uvoznike, distributere i proizvođače dizajniranog nameštaja, predmeta za kuću i dizajniranih predmeta uopšte.

Osmišljen je po uzoru na Milano, Frankfurt, Istanbul i manifestacije “Zona Tortona”, “Stylepark” i “Tent”, a na neki način i na “Golden Drum” ili “Cannes Lions”.

BDW poseban značaj pridaje “talentZoni” u okviru prostora “dizajnParka”, namenjenoj mladim, a neafirmisanim talentima.

Kompanija Zepter, koja je obezbedila lokaciju za dizajnPark, imaće izložbu "Golden Age", koja će na nov i spektakularan način predstaviti njen vrhunski dizajn, najavili su organizatori.

U okviru dizajnParka predstaviće se i Sky Music, sopstvenom vizijom multimedijalnog ugođaja – od suterena do poslednjeg sprata “Kluza”, na kojem će od 28. do 30. maja biti održan konferencijski program četvrtog BDW-a, pod nazivom “Speed2” (Brzina).
Među mnogobrojnim učesnicima najavljeni su i predstavnici holandske Caravan Cultura Art agencije, Rasmus Ibfelt / e-Types (Danska), Simon Jacomet (Švajcarska), Ben Van Berkel (Holandija), kao i jedan od najuspešnijih domaćih dizajnera Branko Lukić, kao i Airside, predstavnici magazina “Grafik” i “Varcom”, Tony Chambers / Wallpapers i Markus Fairs iz Britanije.

Među učesnicima će biti i DeTank.tv, Stylepark, Niccolo Bignardi, Francesco Rota i Mario Nanni / Viabizzuno (Italija), Boštjan Vuga iz Slovenije, Peter Bonnen (Danska).., a u završnici će biti predstavljeni projekti koji su promenili Beograd.

Britanski savet pomogao je da na BDW-u učestvuje veliki broj predavača iz Britanije, a organizuje i izložbu "Access to All" koja je nastala kao proizvod rada studenata u okviru istoimenog izbornog predmeta na Arhitektonskom fakultetu, u okviru projekta “Kultura jednakosti” Britanskog saveta.

Partner BDW-a je i kompanija Roche, u realizaciji kampanje "Budi svoj".

Roche će imati radionicu na kojoj će učestvovati 20 mladih srpskih dizajnera i predstavnici Udruženja obolelih od reumatoidnog artritisa, a vodiće je jedan od najuspešnijih domaćih dizajnera Branko Lukić, koji trenutno radi u SAD, a poznat je po istraživanju dizajna uobičajenih objekata, kao što su kašika, mobilni telefon ili prekidač, kojima pokreće posmatračevu maštu.

Lukić će se predstaviti od 26. juna, u okviru BDW-a, izložbom “Nonobject Design Fiction – Part II” u Galeriji O3one, na kojoj će predstaviti dosad neizlagane radove. To će biti nastavak izložbe iz 2007. godine.

Cilj tog projekta je da postavi platformu za nastanak uzbudljivih rešenja, koja će živeti i u nečijem umu. Ideja je istraživanje budućnosti iskustava potrošača kroz dizajn i uvođenje novog načina razmišljanja. Kroz taj pristup kreiranju i razmišljanju nastali su i novi non-objekti (predstavljeni na fotografijama / printovima i videu), koji će biti izloženi u Galeriji O3one.

U okviru BDW-a, biće održan i manji muzički festival klupske muzike, koji će početi 26. maja partijem povodom otvaranja dizajnParka, a 27. maja biće održana žurka kojom će biti obeležen dolazak MTV u Srbiju, uz učešće Roba Garze iz Thievery Corporation.

Za 28. maj najavljen je argentinski pevač i kompozitor Federico Aubele, a dan kasnije nastupiće španski bend Cineplexx, dok će 29. maja gostovati Fred Deakin iz sastava Lemon Jelly.

BDW je osnovan 2006. godine, okupljajući svetske lidere u oblasti brendinga, arhitekture, dizajna, medija i reklamiranja, radi edukacije ovdašnje javnosti i otvaranja prostora za susret globalnog standarda i regionalnog biznisa.

Osim dosadašnjih partnera i pokrovitelja, ovogodišnji program biće realizovan i u saradnji sa USAID-om, Austrijskim kulturnim forumom i holandskom ambasadom, a festival su podržale i gradske vlasti Beograda sa 3,5 miliona dinara.

Više informacija na
www.belgradedesignweek.com