Home

VESTI

Pop kultura SFRJ u Muzeju 25. maj

No Comments Kultura

Pop kultura SFRJ u Muzeju 25. maj Izložba Poslednja mladost u Jugoslaviji bavi se produkcijom omladinske alternativne pop kulture u SFRJ krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20 veka.

Mladi autori, ohrabreni slobodama koje je osvojio pank pokret, uvode nove forme izražavanja i delovanja u kulturu. Novu nezavisnu muzičku scenu prate fanzini, omladinska štampa, ali i oficijelni mediji, poput Radio televizije Beograd.

 

Oko muzičke scene se organizuje društveni život kao spoj koncerata, žurki, spontanih umetničkih akcija, tribina… 

 

Uradi Sam princip gotovo da briše razlike između publike i izvođača – kroz improvizaciju i eksperiment nastaje bogata produkcija flajera, postera, audio kaseta, stripova, slika, fanzina i časopisa.

Poslednja mladost u Jugoslaviji se bavi kulturom koja je kasnije nazvana ‘novotalasnom’. Fokus izložbe je na vremenu pre nego što su amblematske muzičke grupe potpisale ugovore sa velikim izdavačkim kućama i postale deo mejnstrima.

 

 

 Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

U to vreme jugoslovenski kulturni prostor se fragmentiše, i oficijelna i disidentska kulturna sfera se razlažu na srpsku, hrvatsku, slovenačku, itd. Omladinska kulturna javnost tada još nije deo tog procesa, i predstavljene potkulturne pojave nemaju nacionalni predznak. “Poslednja mladost u Jugoslaviji” je naziv za poslednji talas inovacija u integralnom jugoslovenskom kulturnom prostoru, koje su spajale elitnu i popularnu kulturu, i uticale na generacije koje su odrastale u poznim godinama socijalizma.

Fokus na Beograd je načinjen iz praktičnih razloga, budući da je količina neobrađene relevantne građe tolika da ni beogradska scena nije mogla da bude predstavljena na adekvatan način. Ovo autorsko viđenje beogradske epizode Poslednje mladosti u Jugoslaviji se stoga nudi kao predlog za dalje istraživanje i saradnju centara sa područja bivše Jugoslavije.

Na izložbi su korišćeni delovi emisija iz Programskig arhiva TVB-RTS, a pored eksponata iz zbirki MIJ izložen je i materijal iz privatnih kolekcija.

 

 

 Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

 

Izložba Poslednja mladost u Jugoslaviji, će biti otvorena do 15. januara 2012, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Masela i Biro Ives centra.

 

 
Poslednja mladost u Jugoslaviji
Omladinska alternativna pop kultura u Jugoslaviji od 1977. do 1984. godine
Epizoda: Beograd
od 17. decembra 2011. u Muzeju 25. maj
post punk/fanzini/andergraund strip/alternativni video/performans/DIY/foto

 

Autori: Marina Martić i Stevan Vuković
Dizajn: Monika Lang i Andreja Mirić
Produkcija: MIJ, Academica, SKC