Home

VESTI

Počinje Smart2 BDW-a

No Comments Kultura

Počinje Smart2 BDW-aKreativna i biznis-edukativna konferencija pete Beogradske nedelje dizajna (Belgrade Design Week), okupiće od 3. do 5. juna u Ateljeu 212 tridesetak istaknutih dizajnera, arhitekata i drugih kreativnih umova iz celog sveta, a ove godine nazvana je “Smart2” (Pamet na kvadrat).

Među zvezdama konferencije su svetski priznati i poznati stručnjaci za dizajn, arhitekturu, brending i advertajzing, kao što su danski arhitekta Bjarke Ingels (BIG), koji je projektovao paviljon Danske na Expo 2010, zatim španski dizajner i arhitekta Marti Guixe, Ola Rune iz Švedske, te Werner Aisslinger, Wilkhahn, Wiiš-Heiten i Stylepark iz Nemačke.

 

Najavljeni su i Jaime Hayon iz Madrida-Londona, čijom je instalacijom prošle godine otvorena Londonska nedelja dizajna, zatim Autoban iz Istanbula, Biomega i Kilo Design iz Kopenhagena, Laurent Fetis i Arik Levy iz Pariza, Graphic Thought Facility i Hi-ReS! iz Londona, Nika Zupanc iz Ljubljane, x architekten i Vienna Design Week iz Beča, Marti Guixe iz Barselone, Zanotta iz Milana, MVRDV iz Roterdama, Design Museum Holon iz Izraela, Istanbul Design Week, Clesson Koivisto Rune iz Stokholma i Aernoud Bourdrez iz Amsterdama.

 

 

Počinje Smart2 BDW-a
 Počinje Smart2 BDW-a
 

U okviru konferencije, biće održano nekoliko posebnih tematskih panela, uključujući “Smart Brands”, završni panel prvog dana, na kojem će poznate evropske kompanije predstaviće svoje poslovne studije slučaja i objasniti procese uspostavljanja uspešnih brendova.

Panel “Smart Culture” posvećen je uspešnim evropskim projektima kulturne i kreativne industrije, koje će predstaviti organizatori nedelja dizajna u Beču i Istanbulu, urednici vodeće nemačke veb platforme za dizajn i arhitekturu Stylepark, kao i kreativna direktorka novog arhitektonskog čuda, Muzeja dizajna u izraelskom gradu Holonu.

Finalni panel “Smart City” okuplja deste najuspešnijih privatnih i državnih inicijativa koje su obeležile proteklu godinu doprinosom kreativnoj industriji Srbije i regiona i predstavljaju repere za budućnost celog društva.

U okviru konferencije, biće predstavljeni i pobednički radovi nedavno okončanog konkursa “Oživi plastiku”, organizovanog u saradnj sa bankom Intesa.

U okviru BDW-a, koji je svečano otvoren 31. maja u Narodnoj banci Srbije modnom revijom domaćih dizajnera, organizovane su i kreativne radionice, izložbe, vođenja kroz beogradske salone.., a poslednje tri večeri, nazvane "Beogradske dizajn noći", predstavljaju neke od zvezda konferencije, kao što su Kibisi, Simon de Pery i Andy Stevens, u ulozi DJ-eva u beogradskim klubovima.

U okviru BDW-a, otvoren je i Beograd Art Hotel u Knez Mihailovoj, gde je odsela i većina ovogodišnjih učesnika konferencije.

Zatvaranje BDW-a i svečana dodela Gran prija za dizajn biće 5. juna u klubu Tube, u kojem će biti održana i završna žurka.

Dosadašnji dobitnici su Konstantin Grčić (2008) i MUUTO (2009).

BDW su pomogle ambasade Holandije, Švedske, Španije, Turske, Danske i Izraela, nemačka organizacija GTZ, Austrijski kulturni forum i Danish Arts Agency, kao i Britanski savet koji, povodom 70 godina rada u Srbiji, dovodi Hayona, Lidermana i Stevensa.

Prošle godine BDW je održan u bivšoj robnoj kući “Kluz”, a gosti tog skupa kreativne industrije predočili su raznovrsne primere uspešnih strategija planiranja i razvoja brenda, čak i u vreme globalne krize, pa i nove ideje kojima pokušavaju da joj doskoče, a da ne ugroze stečeni ugled.

BDW je osnovan 2006. godine, okupljajući svetske lidere u oblasti brendinga, arhitekture, dizajna, medija i reklamiranja, radi edukacije ovdašnje javnosti i otvaranja prostora za susret globalnog standarda i regionalnog biznisa.

BDW je proglašena 2008. godine, na otvaranju London dijzan festivala, za najbolju svetsku kreativnu konferenciju, a Jelovac je uvršten među deset najvažnijih ljudi dizajna prema izboru časopisa “Monocle”. Ove godine je “Fajnenšl tajms” proglasio najboljom kreativnom konferencijom 2010. u svetu.

 
 
Sajt BDW-a je
www.belgradedesignweek.com
 
 
 
 
Izvor:
SEEcult.org