Home

VESTI

Pobednici Press Photo Srbija

No Comments Kultura

Sanja KneževićGlavnu nagradu na nacionalnom konkursu za najbolju fotografiju u medijima Press Photo Srbija dobila je Sanja Knežević za fotografiju “Par”, a njen i ostali nagrađeni i odabrani radovi, biće predstavljeni na izložbi koja će 26. marta biti otvorena u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Izložbu će otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, a tom prilikom će biti i uručene nagrade.

Na konkurs je prispelo više od 1.400 fotografija, a žiri je odabrao 153 za izložbu koja će obići gradove u Srbiji.

 

Prema obrazloženju žirija, Sanja Knežević nagrađena je za fotografiju “Par” za izražen autorski stav koji “kombinacijom boja i kompozicije gradi vizuelni narativ, istražujući simboličko prisustvo činilaca porodice, koje svojom univerzalnošću nadilazi uslove i prostor”.

 

 

Pobednička fotografija "Par"

Pobednička fotografija "Par"

 

Nagrađana fotografija “govori kako o opštem problemu opstanka porodice kao koncepta, tako i o borbi koja simbolizuje njen opstanak u svim vremenima i uslovima. Izazivajući stereotip grupnog portreta, podvlači odnos između muškarca i žene i poziva posmatrača da dublje istraži pitanje mogućnosti tumačenja scene koje autor otvara”, istakao je žiri o pobedničkoj fotografiji.

Nagrade su dodeljene i u deset kategorija, od kojih je za “blic vest” nagrađen Aleksandar Stanković (Nesvestica), za fotoilustraciju Saša Čolić (Pursuit for Justice), za portret Nemanja Pančić (Neutešna majka), za portret reportažu Marko Risović (Legionar) i za “sport reportažu” Nemanja Pančić (Borilački duh).

U kategoriji “umetnost” nagrađen je Luka Knežević (Kid’s Patch), za “umetnost reportažu” Marko Risović (Cirkus), za “vest” Matt Lutton (Počast legionaru), za “vest reportažu” Nebojša Marković (Brđani) i za “život reportažu” Nemanja Jovanović (Štajga).

Žiri su činili profesor fotografije Branimir Karanović, član ULUPUDS-a Aleksandar Kelić, fotograf Dalibor Danilović, fotograf agencije VII Donald Weber i Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije, koja i organizuje konkurs “Press Photo Srbija”.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila, a potom će je videti i publika u ostalim gradovima Srbije.

 

 

Izvor:

SEEcult