Home

VESTI

Otvoren 53. Oktobarski salon

No Comments Kultura

Otvoren 53. Oktobarski salonU zgradi bivšeg Geodetskog zavoda proteklog vikenda je otvoren 53. Oktobarski salon, koji se održava pod sloganom "Dobar život".
  
Postavka, koja će biti otvorena do 4. novembra, zapravo je multimedijalna izložba umetnika najrazličitijih profila koji su se našli oko jedne ideje i jednog koncepta, a ruinirana zgrada Geozavoda, podignuta 1905. godine, središte je tog koncepta kao metafora 100 godina moderne Srbije.
  

Nakon višesedmične neizvesnosti da li će Kulturni centar Beograda dobiti od nadležnih službi odobrenje za organizovanje Oktobarskog salona u zgradi Geozavoda zbog lošeg stanja u kome se ona nalazi, izložba Salona je otvorena je uz bezbednosne mere – dežurstvo vatrogasnog i policijskog vozila.

Direktorka Kulturnog centra Mia David je, otvarajući izložbu, zahvalila predstavnicima gradskih vlasti koji su prepoznali značaj Salona i izašli im u susret, omogućivši da se izložba ipak realizuje u zgradi Geozavoda, ali i upozorila da je to zdanje iz 1905. veoma "krhko" i da će verovatno po završetku izložbe biti trajno zatvoreno za posetioce.

Ona je zamolila posetioce za razumevanje, jer će morati da ulaze po grupama, i dodala da će sve dok traje Oktobarski salon iz predostrožnosti pored zgrade Geozavoda dežurati vatrogasno vozilo.

David je Tanjugu rekla nije bilo moguće otkloniti sve probleme, ali da zgrada nije "opasnija od nekih drugih uslova u kojima su radili".

– Zgrada ima mnogo problema, i požarnih i građevinskih, vi nikad ne znate šta može da se desi i ne možete reći da je sve super bezbedno, ali mislim da nije mnogo opasnije od nekih drugih uslova u kojima smo radili. Kada bi ova situacija mogla da promeni naš odnos prema kulturi i tradiciji, mada ne verujem da će se to desiti, onda bi to bilo vredno rizika – ocenila je David.

 

 

 Otvoren 53. Oktobarski salon

Otvoren 53. Oktobarski salon

 

 

Ona je kazala da se zabrana korišćenja zgrade Geozavoda pojavila "na sredini njihovog bavljenja izložbom", a inicirana je festivalom "Mikser", prethodno održanim na istom mestu, kroz koji je prošao veliki broj ljudi u kratkom periodu.

– Oktobarski salon nije takva manifestacija, mi nemamo tu frekventnost koju je imao "Mikser" i to jedan od razloga što su problemi mogli da budu bar privremeno otklonjeni – dodala je direktorka KCB-a.

Ona je objasnila da je jedan od razloga zašto postavka nije mogla da se preseli u tome što je zgrada bivšeg Geozavoda u središtu samog koncepta izložbe.

Izložba "Dobar život" je, prema njenim rečima, priča o "100 godina moderne Srbije ili pokušaja moderne Srbije, toga gde smo nekad bili, gde pre 50, 30 godina, a gde smo sada, u toj trci svakog od nas da živi neki dobar život, šta god to značilo".

– Kustosi Branislav Dimitrijević i Mika Hanula bave se upravo različitim segmentima dobrog života – šta on znači na individualnom nivou, a šta na globalnom nivou. Imamo strane umetnike, koji su reagovali na ovaj prostor i ono što su mogli da upiju od atmosfere u Beogradu i rada sa nama. S druge strane umesto kataloga, tu su knjiga i pisci koji su takodje reagovali na ovaj prostor – kazala je David.

Na otvaranju je bugarski umetnik Samuil Stojanov izveo performans "Jahanje bika", a posetiocima su deljeni slatkiši kao simbol dobrog života.
 

 

Izvor:

Blic