Home

VESTI

Off vodič kroz Savamalu

No Comments Kultura

Off vodič kroz SavamaluDis-patch kolektiv je između 30. aprila i 3. maja realiozvao drugi u nizu "Off Vodiča", ovoga puta posvećen Savamali, u saradnji sa Goethe Gerila projektom čiji je fokus za 2012/13 upravo ovo beogradsko područje koje prolazi kroz intenzivnu urbanu transformaciju i regeneraciju

"OFF Vodič kroz Savamalu" je projekat Goethe Instituta Beograd i Goethe-Gerile, u saradnji sa kolektivom Dis-patch.

 

Fokus beogradskog izdanja je istraživanje poteza Savamale kroz model “off-vodiča”, a sve to pod okriljem projekta GI “Urban Incubator: Belgrade-Savamala – A city quarter reinvents itself”. Dis-patch kolektiv, koji je Off Vodič postavio premijernim izdanjem projekta u Majdanpeku 2011. godine u okviru festival Sound & Visions, tokom 2012. godine nastavlja sa razvojem ovog work-in-progress projekta posvećenom multidisciplinarnim procesima kreativne edukacije, kao i afirmaciji site-specific pristupa i DIY metodologija. Sa druge strane, Goethe Gerila projekat se ove godine posebno fokusira na prostor susedstva Savamala u centru Beograda koje upravo sada, između ostalog i samim održavanjem Mikser festivala krajem maja meseca, prolazi kroz intenzivnu urbanu promenu i regeneraciju.

 

 OFF GUIDE TO SAVAMALA radionica održana je 30.04 – 03.05. 2012. godine na lokaciji "Španske kuće" u ulici Braće Krsmanović postavljanjem privremenog radnog prostora u ljušturi/gradilištu, koji je tokom 4 dana koristilo 12 učesnika radionice. I sudbina samog objekta je ponovo neizvesna i sama će svakako biti deo manje ili više očekivanih transformacija u okviru područja Savamale. Promene koje će neminovno uslediti biće brze i vidljve, i stoga ne čudi pojačano interesovanje za ovu urbanu celinu na beogradskom rečnom frontu – brojne radionice, studentski konkursi, posete, manifestacije, pa čak već i prvi znaci komercijalizacije kroz otvaranje novih lokala, kafića i drugih ugostiteljskih objekata. 

 

Goethe Institut Beograd i Dis-patch susreli su se u logičnoj tački tretiranja ovog specifičnog urbanog miljea kroz model off-vodiča, kao i veoma specifične lokacije kakva je takozvana “Španska kuća”. Na ovaj način obogaćuje se istraživanje Savamale koje preduzima GI jednom umetničkom interpretacijom procesa koje možemo videti u okviru ovog dela grada, dok se istovremeno i model off-vodiča, sada u mnogo koherentnijoj formi, razvija i kreće ka novim situacijama u kojima se njegova specifična metodologija može isprobati, ovoga puta uz učešće mladih kreativaca okupljenih oko beogradskog ogranka Goethe Guerilla projekta. 

 

 

 Off vodič kroz Savamalu

Off vodič kroz Savamalu

 

Dve glavne radionice u okviru ovog izdanja vodili su profesori Fakulteta za medije i komunikacije Isidora Nikolić i Miloš Tomić. U skladu sa njihovim profesionalnim profilima, Isidora Nikolić vodi radionicu koja je fokusirana na produkciju samog vodiča (DIY fanzina koji se od ideje do štampe u ograničenom tiražu realizuje na lokaciji), dok je Miloš Tomić provodio vreme sa učenicima snimajući na terenu, a rezultirajući mini/filmovi i video radovi naći će se naredne nedelje na onlajn video kanalima GG i D-p. Ovog puta održana su i dva gostujuća predavanja – Ivan Kucina sa Arhitektosnkog fakulteta u Beogradu i Dobrica veselinović iz inicijative Otvoreno o javnim prostorima – koja su učesnicima pružili dodatne informacije i iskustva iz tema koje su relevatne za procese urbane regeneracije, javnog prostora i transformacije same Savamale.

 

Svaki OFF GUIDE predstavlja interpretaciju iskustva grupe autora, kroz koje su prošli zajedno za jednoj specifičnoj lokaciji.  U pitanju je kolekcija ličnih iskustava sakupljenih i obrađenih kroz kolektivni izraz, koji je uvek fizička štampana publikacija u ograničenoj seriji, koja je u potpunosti kreirana i producirana na lokaciji održavanja radionice – od konceptualizacije, preko produkcije sadržaja sve do tehničke produkcije štampe i poveza. Proces rada i metodologija su ključni za projekat, a njegov centralni element je privremeni radni prostor koji se obično postavlja na lokaciji na otvorenom koja pruža neobičan kontekst za umetničku produkciju. Jedna od bitnih karakteristika je i “offline” priroda projekta, s obzirom da format takođe želi da istraži i izmeštanje fokusa u procesu umetničke produkcije i kreativnog rada uopšte. Namera je da se barem malo istraže duboke implikacije koje prate ove procese, i stoga na lokaciji održavanja radionice nema Internet veze. 

 

 

 Off vodič kroz Savamalu

Off vodič kroz Savamalu

 

 
Učesnici Off Vodiča kroz Savamalu: Anita Knežić, Ilija Lazarević, Ivana Panić, Marija Jovković, Marina Vulović, Miljana Kostić, Miljana Srejić, Nina Antanasković, Simon Marić, Stefan Malešević i Mirjana Utvić. Koordinator projekta sa strane GI je Zorica Milisavljević, dok je kustos projekta i urednik programa Relja Bobić, koji model off-vodiča razvija u saradnji sa Isidorom Nikolić. Krajem 2013. godine, nakon što bude realizovano 10 ovakvih programa, biće izrađen zasebni sajt i "Off Guide Toolkit", sa namerom da projekat uđe u otvoreni domen, i pod Creative Commons licencom ponuditi ovaj model svim edukatorima koji žele da ga uključe u svoj rad.

U okviru ovogodišnjeg Mikser festivala, od 25. maja do 2. juna, biće predstavljena i specijalna izložbena postavka u prostoru preduzeća Nova Mladost u Crnogorskoj ulici. Izložba dokumentuje rezultate, dokumentaciju i iskustva stečena tokom rada ovog privremenog radnog prostora, kao i sadržaj samog vodiča predstavljen na velikim formatima. Naredna dva off vodiča već su zakazana . Početkom jula u Herceg Novom u saradnji sa regionalnom platformom GG učestvovaće 35 mladih kreativaca iz celog regiona koji će proći kroz 4 radionice i niz gostujućih predavanja na lokaciji tvrđave Španjola, dok će krajem avgusta neformalnije izdanje ovog projekta biti realizovano u Prolom Banji na jugu Srbije.

www.facebook.com/goethe.guerilla
www.twitter.com/GoetheGuerilla_

www.twitter.com/Dis_patch
www.dis-patch.org

Fotografije: Luka Knežević Strika