Home

VESTI

Noc muzeja u Srbiji posetilo vise od 500.000 ljudi!

No Comments Kultura

Pocinje Noc Muzeja

Noc muzeja, manifestacija koja vec godinama belezi neverovatno interesovanje u Srbiji, se i ove, seste godine za redom, uspesno zavrsila! Najposecenija kulturno zabavna manifestacija je sinoc pruzila posetiocima iz cak 41 grada sirom Srbije 8 sati nezaboravne avanture po muzejima, galerijama i kulturnim centrima.

 

Tokom ovogodisnje Noci muzeja ulicama, trgovima i izlozbenim prostorima  u Srbiji prodefilovalo je vise od pola miliona posetilaca koji su sa strpljenjem cekali da pogledaju izabrane sadrzaje.

U noci kada je u Srbiji akcenat bio na kulturi, u 41 gradu brojni posetioci mogli su da uzivaju u vise od 400 raznovrsnih programa na vise od 190 lokacija. Ovogodisnja Noc muzeja okupila je 18 gradova vise od prosle godine.

U Noci muzejske groznice, Beogradjani i oni koji su se zatekli u prestonici imali su prilku da uzivaju u izlozbama, performansima, koncertima na cak 80 lokacija! Po pravilu, najinteresantniji sadrzaji privukli su i najvise posetilaca ali za razliku od prosle godine, ove godine su bile manje guzve s obzirom na vecu ponudu lokacija i bolju posecenost izlozbi van centra.

Jos jedan dan do Noci muzeja

 

Beograd moze da se pohvali sa 300.000 poseta, koliko je zabelezeno i prethodne godine, kada je manifestacija oborila sve rekorde. Kao najatraktivnije lokacije pokazale su se izlozbe na Dedinju i Topcideru i u centru grada. Najvise poseta zabelezio je Vojni muzej sa izlozbom Karikatura u ratu, izlozba u kompleksu Belog dvora  koja je predstavila kulinarsku proslost kraljeva  a cekalo se na red i ispred Pedagoskog muzeja za izlozbu Kaznjavanje ucenika kroz istoriju. U Etnografskom muzeju postavka Skadarsko dzube privukla je 15.000 ljudi.

Novi Sad je trecu godinu za redom ucestvovao u manifestaciji a za osam sati zabelezio je rekordnih 140.000 poseta. Najposecenija lokacija, trecu godinu za redom, bio je Muzej Vojvodine a kao najinteresantnije, medju 38 lokacija, pokazale su se izlozbe najvrednijih umetnickih dela Fonda izvrsnog veca : Konjovica, Sumanovica, Tabakovica, izlozbe Skeletomanija i Rimski paradni slemovi.

Sabac, grad koji je u noci manifestacije ponudio bogat program na 12 lokacija posetilo je 25.000 ljudi. Najvecu paznju privukle su izlozbe Kuvarice i jos po nesto u Narodnom muzeju a veliko interesovanje izazvala je i izlozba djackih odela u Srbiji iz 19. i 20.veka.

U Boru je neocekivano mnogo ljudi uzivalo u koncertu borskih rok grupa u Park muzeju koje su umesto na pozornici nastupili u korpi kamiona damper. Po recima kustosa, kao zanimljivost se izdvaja da je medju posetiocima Muzeja rudarstva i metalurgije bilo i gradjana koji su po prvi put posetili jedan muzej

Da je interesovanje za sestu po redu Noc muzeja bilo veliko, svedoci i podatak da je u poslednje dve nedelje na sajtu www.nocmuzeja.rs na kome su detaljno predstavljeni sadrzaji otvoreno pola miliona stranica!

Ovogodisnja Noc muzeja odrzana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture republike Srbije i  skupstina gradova u kojima je odrzana, kao deo  Evropske noci muzeja. U isto vreme vise od 1900 muzeja, galerija i izlozbenih prostora «okupirano» je u 40 zemalja.

Generalni sponzor ovogodisnje manifestacije Noc muzeja  je Telekom Srbija a sponzor beogradske manifestacije je Bambi.