Home

VESTI

Noc muzeja na 70 razlicitih lokacija

No Comments Kultura

Noć Muzeja 2010Ako noć za Vas ima posebnu draž i ako želite da Vam sve ono što doživite ostane u sećanju, mi imamo rešenje koje će Vam pomoći da na jednom mestu vidite ono što do sada nikada niste, poslušate ono što niste čuli i probate stvari za koje niste verovali da imate hrabrosti

Samo u toku jedne noći biće pomešano više od 70 različitih začina kako bi se napravila poslastica kojoj nećete moći da odolite!

 

Umetničko – produkcijska grupa „Noć muzeja15.maja, u periodu od 18 do 02h, u Beogradu otvora vrata više od 70 muzeja, galerija i izložbenih prostora a neke lokacije biće premijerno otvorene samo za ovu priliku. Noć muzeja se održava po sedmi put u Srbiji a ove godine pred više stotina hiljada posetilaca biće predstavljeni novi, atraktivni i zanimljivi kulturno zabavni sadržaji.

 

Program manifestacije biće raspoređen u sedam zona u kojima možete da saznate nešto novo iz  savremene umetnosti, slikarstva, istorije, modne industrije, filma, arhikteture ,…

Posetioci će moći da saznaju sve o istoriji i evoluciji  tetoviranja – preko Maora i Novog Zelanda, Japana, Afrike pa sve do Evrope i savremene Srbije, pogledaju kako su izgledali plakati za frizerske radnje u Africi i postanu ponosni nosioci afro kikica. Da se upoznaju sa kolekcijom više od 200 lutaka koje su koristile devojčice i dečaci od 19. veka do danas. Takođe, imaće jedinstvenu priliku da sparinguju sa svetskom šampionkom u džudou, provere formu sa vicešampionkom sveta u fitnesu,dodirnu medalju sa prvih Olimpijskih igara nove ere, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže „bele“ štafete na svetu…

 

 

 Sa prošlogodišnje Noći Muzeja

Sa prošlogodišnje Noći Muzeja

 

 

Osim toga moći će da otkriju kako je nastao i kako se čuvao novac u Srbiji, pogledaju kako je izgledala Slamnata kuća u kojoj je bio atelje Kraljice Marije ili zavire u vilu Đorđa Vajferta i probaju najjače pivo koje je ikada napravljeno na našim prostorima. Gosti Noći muzeja imaće priliku i da se  uvere kako su nekada, a kako danas izgledaju motorni zmajevi, poslušaju ispovest vladarke Ljubice Obrenović, zavire u dom Jevrema Grujića i prošetaju prvom diskotekom na Balkanu koja je otvorena naravno, u Beogradu…

Svi koji kupe jedinstvenu kartu moći će da čuju šta se i kako zenama nudilo u trgovinskim radnjama, zanatskim radionicama i apotekama u prvoj polovini XX veka ili prošetaju kroz famozni Plavi voz i muzejski voz „Romantika“.

U baštama muzeja za dobro raspoloženje brojnih posetilaca pobrinuće se
bendovi i DJ-evi: “Intruder“, „Zemlja gruva“, „Inje“, „Sevdah bejbi“, „Horkestar“ i drugi.

Pokrovitelj sedme po redu Noći muzeja je Skupština grada Beograda, a društvenu odgovornost i ove godine, četvrti put za redom, pokazao je Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja ove godine je podržalo 48 gradova, sedam više u odnosu na prošlu godinu kada je na ulicama, trgovima i izložbenim prostorima  prodefilovalo  više od pola miliona posetilaca. Iz godine u godinu Noć muzeja obara rekorde pa ćemo i ove godine imati za cilj da budemo masovniji nego što smo to bili do sada.

Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima  manifestacije na našem sajtu www.nocmuzeja.rs .