Home

VESTI

Najveći crnogorski književni hit godine!

No Comments Kultura

Najveći crnogorski književni hit godine!

Posle gostovanja na junskom, trećem po redu Krokodilu“, Balša Brković, trenutno najpoznatiji crnogorski pesnik, pisac, kolumnista, pozorišni kritičar, urednik i esejista čiji je roman Paranoja u Podgorici – noir iz nulte decenije“ (izdavač Booka) prošle godine u Crnoj Gori za četiri meseca prodat u preko deset hiljada primeraka, dolazi u Beograd.

Promocija I razgovor za Balšom Brkovićem održaće se u UK Parobrod u utorak 13. septembra sa početkom u 20h.

Na promociji će svi zainteresovani biti u prilici da kupe roman po promo ceni. Ulaz je slobodan.

Paranoja u Podgorici Balše Brkovića, ključnog autora Nove crnogorske književnosti, je roman o kome se javno ćuti, a u potaji priča.

Roman koji je zaledio krv u žilama svih onih koji su se u njemu prepoznali znajući da su javno raskrinkani i obeleženi.

Više od 10.000 prodatih primeraka sa jedne, i potpuno ignorisanje od državnih medija sa druge strane, potvrđuju da je ovo najsubverzivnije delo koje se pojavilo na ovim prostorima u 21. veku.

 

 

 Paranoja u Podgorici, Balša Brković

Paranoja u Podgorici, Balša Brković

 

Politička ubistva, sprega vlasti i kriminala, korumpirana policija, parapolicijske snae koje eliminišu neprijatne svedoke, orgije na imanju velikog tajkuna…ali i portrete savremene Podgorice, grada u kome usmeno predanje i dalje ima veću snagu od pisanog dokaza, prestonice najmlađe evropske države koja pronalazi svoj urbani identitet u smutnim tranzicionim vremenima.

Balša Brković je rođen 25. aprila 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti.

Objavio je pet knjiga poezije, Konji jedu breskve (Pegaz, Beograd, 1985), Filip boje srebra (CDNK, Podgorica, 1991), Rt Svete Marije (Aurora, Zagreb, 1993), Contrapposto (Dignitas, Cetinje, 1998) i Dvojenje (DUKS, Podgorica, 2001), knjigu priča Berlinski krug (Prosveta, Beograd, 2008) i dva romana, Privatna galerija (Durieux, Zagreb, 2002) i Paranoja u Podgorici (Vijesti, Podgorica, 2010).

Roman Paranoja u Podgorici  postao je apsolutni hit godine u Crnoj Gori , gde je za četiri meseca prodat u preko deset hiljada primeraka.

 

 

 Balša Brković

Balša Brković

 

Roman Privatna galerija je doživeo četiri izdanja u preko 20.000 primeraka, u Monitorovoj anketi proglašen je kulturnim događajem godine u Crnoj Gori 2002. godine, dok je u Srbiji dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003.

Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku.

Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma.

Početkom devedesetih godina pripadao je grupi crnogorskih intelektualaca koji su se usprotivili ratu i izolacioniostičkoj politici crnogorskih vlasti.

Danas je urednik rubrike za kulturu i zamenik glavnog urednika najuticajnijeg i najtiražnijeg crnogorskog dnevnog lista "Vijesti". Po ubeđenju je anarhista.