Home

VESTI

Najavljujemo festival svetla

No Comments Kultura

Beograd svetlosti 2010

Podsećamo Vas da festival svetla Beograd Svetlosti počinje u četvrtak 9. septembra na platou ispred Instituta Servantes, Čika Ljubina 19. Svečano otvaranje festivala propratiće nastup  benda Kill me laser i svetlosne instalacije grupa Simbionti, Ljudske pločice i Moja svetla budućnost.
 
Treći po redu festival ”Beograd svetlosti” održaće se u periodu od 9. do 16. septembra 2010. godine na različitim lokacijama.

 

 

Kroz pet programskih celina nazvanih “Sjaj iz mraka”, “Svetlucanje”, “Svetlosna gerila”, ”Svetlosni detektivi”, “Budućnost je sjajna” festival se i ove godine obraća stručnjacima, studentima, školskoj i predškolskoj deci, kao i najširoj javnosti.

 

I ove 2010. godine, u nekoliko septembarskih dana, Beograd kreativno i inovativno blista. Inspiriše i motiviše na diskusiju o svetlosnom identitetu grada, na očuvanje i negovanje kulturnih, arhitektonskih, urbanih i društvenih vrednosti Beograda. Podstiče na senzibilniji pristup osvetljavanju, kao i na razvoj i promociju kvalitetnog domaćeg dizajna s naglaskom na održivi razvoj.

U vidu izložbi, instalacija, predavanja, radionica i muzičkog programa predstaviće se umetnici, dizajneri, arhitekte i ostali stručnjaci iz Francuske, Portugala, Nemačke, Švedske, Italije, Austrije, Danske, V. Britanije, SAD i Srbije.

 

 

Beograd svetlosti 2010
Beograd svetlosti 2010
 
 

DOBRODOŠLI U BEOGRAD SVETLOSTI – FESTIVAL POSVEĆEN KULTURI SVETLA

9. septembar

Otvaranje festivala
Kill me laser –koncert
20h ispred Instituta Servantes, Cika Ljubina 19

Flip – afterparty
22h, KC Grad, Brace Krsmanovic 4

10. septembar

Patrick Rimoux “Skulptor svetla”– predavanje
u 19h, Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31

Patrick Rimoux-skulptor svetla – otvaranje izlozbe
u 21h, KC Grad, Brace Krsmanovic 4

Light Night Party
Wicked Basement Underground – audio-vizuelni performans
Vlada Janjic, TijanaT, Ewox
u 22h, KC Grad, Brace Krsmanovic 4

 

 

 

11. septembar

Svetlucanje – otvorena radionica za decu
11-13h KC Grad, Brace Krsmanovic 4

SVETLUCANJE – Kreativne radionice za decu
Svetlucanje – projekat koji se realizuje zahvaljujući podršci Švedskog instituta i u saradnji sa beogradskim predškolskim i školskim ustanovama. Kroz priče, igru i pravljenje lampiona deca uče o značaju prirodnog svetla, uštedi energije, očuvanju čovekove sredine, eksperimentišu sa materijalima, formama i svetlom. Ovogodišnja tema Svetlucanja je priroda – kao motivacija i kao inspiracija.

U subotu 11. septembra organizuje se otvorena kreativna radionica za decu u Kulturnom centru Grad. A kada grad obavije tama, parada lampiona ce prošetati Knez Mihailovom ulicom do magično osvetljenog Studentskog parka.

 

 Beograd svetlosti 2010

Beograd svetlosti 2010

Nino Strohecker – predavanje
12h KC Grad, Brace Krsmanovic 4

Svetlucanje, parada lampiona
20h okupljanje ispred Kulturnog centra Beograd
Trg Republike

Videti drugacije –svetlosna instalacije
19h – 24h, Studentski park

Critical Party
Kasra
22h, KC Grad, Brace Krsmanovic 4

12. septembar
Tehnike osvetljenja: rimejk umetničkih scena – javna prezentacija
18h, KC Grad, Brace Krsmanovic 4

SJAJ IZ MRAKA – Svetlosne instalacije u javnom prostoru
Umetničke intervencije svetlom u gradskom prostoru: na fasadama, u zaboravljenim baštama, napuštenim lokalima i u nekoliko neočekivanih enterijera. Svetlosnim objektima i instalacijama istrazujemo tempo Beograda, javne prostore i arhitekturu, otkrivamo skrivena bogatstva, pričamo gradske priče, maštamo o Beogradu budućnosti, inspirišemo, motivišemo…

LJUDSKE PLOČICE – OCUBO

Inspirisani portugalskim fasadama prekrivenim keramičkim pločicama (azulejo), Ocubo su preveli ovu tipičnu arhitektonsku dekoraciju u digitalnu verziju. Posetioci ili slučajni prolaznici postaju glavni akteri, koji pokretom, bojom, veličinom i brojem stvaraju apstraktne šare koje se direktno projektuju na fasadu zgrade.

Fasada Instituta Servantes
Čika Ljubina 19 / Knez Mihailova
20.00-24.00h

SIMBIONTI – BERNARD MURIGNEUX

Simbionti su intervencije u javnom prostoru otvorene za javnu interpretaciju. Bernard Murigneux na duhovit način ispituje arhitekturu i javne prostore svojim svetlećim objektima velikog formata smeštenim na fasadama, krovovima, mostovima, trgovima i sličnim mestima.

Fasada Francuskog kulturnog centra
Knez Mihailova 31
ulica Braće Krsmanović
Karadjordjeva 44

MOJA SVETLA BUDUĆNOST – ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ/FEDERICO FAVERO

Ovo je komunikacijski projekat, svetlosna instalacija u javnim prostorima, koji skrece pažnju na ulogu dece u društvu izražavajući njihove ideje o sadašnjosti i očekivanja za budućnost.

Izlozi u Knez Mihailovoj

LIGHTBOX – JELENA RADOVIĆ
Intervencija  na fasadi zgrade, postavljanjem light boxa iznad napuštenih izloga sa porukom sastavljenom od slova nepostojeće azbuke

Karadjordjeva 40