Home

VESTI

Marčelo: Nova pesma, spot, roman…

No Comments Kultura

Marčelo: Nova pesma, spot, roman...Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo uzeo je učešće u novoj kampanji NVO ,,Astra" koja se bavi rešavanjem problema radne eksploatacije i trgovine ljudima. Snimio je novu pesmu pod nazivom ,,Čep" za koju je muziku komponovao Rade Sklopić, Marčelov saborac iz Filtera.   
  

,,Ako jedna pesma ili priča uopšte može da doprinese borbi protiv trgovine ljudima, mislim da je najbolji pristup kroz približavanje tog užasa nekome koga taj problem nikada ranije nije doticao. 
  

Nakon čitanja veoma uznemirujuće dokumentacije čiji se podaci i pojavljuju u tekstu pesme, Rade i ja smo dali sve od sebe da kroz note i reči opišemo strahotu o kojoj se tako malo zna”, objašnjava Marčelo i ističe da neznanje o trgovini ljudima potiče pre svega iz straha žrtava da govore o tome.

 

,,Ovo je šansa da se neko ko bi mogao da dođe u opasnost na vreme upozori", dodaje Marčelo.

Novu pesmu je moguće besplatno preuzeti sa internet stranice NVO ,,Astra", www.astra.org.rs,  gde se nalazi i video spot za pesmu ,,Čep" snimljen u režiji Milutina Petrovića, (koji možete pogledati u nastavku).

 

 

 Marčelo: Nova pesma, spot, roman...

Marčelo: Nova pesma, spot, roman…

 

 

U međuvremenu se na upravo završenom 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u izdanju Beoštampe pojavio „Malterego”, novi Marčelov roman, kao i osmo izdanje njegovog prvenca ,,Zajedno sami", obogaćeno dramskom adaptacijom po kojoj je istoimena predstava igrana u DADOV-u. Tokom sajamskih dana skoro kompletan prvi tiraž nove knjige je rasprodat. Uskoro se očekuje i drugo izdanje.

A nakon kratke pauze, ovog vikenda se nastavljaju i zajedničke koncertne aktivnosti Marčela & Filtera i Iskaza i to nastupima u Prokuplju (3. novembar), Požarevcu (24. novembar) i Subotici (1. decembar).

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=_UCip66mth8|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Marčelo Čep, official video

 

 

Pisci o novom romanu Marka Selica:

 

David Albahari:
Super urbana proza uz poigravanje sa elementima raznih popularnih žanrova. Roman pun nasilja koji iskazuje prezir prema nasilju i nostalgičnu želju za rok kulturom koja se, poput nekadašnjeg novog talasa, zasnivala na ljubavi i razumevanju.

Pavle Zelić:
Proučavajući pronicljivim pristupom rođenog psihologa razne ekstremne karaktere i njihove međuodnose, Marko Šelić ponire do zadivljujućeg nivoa u mračne ponore prirode ljudi uopšte i čoveka pojedinačno. Pakovanjem te praktične filozofije u jezivi zaplet dostojan najboljih epizoda Dilana Doga i potcrtavajući to pop-kulturnim svetonazorom i originalno komponovanim tekstom, Šelić nudi zavodljiv mamac za nastajući serijal. A oštrinu progutane udice ćete osetiti tek duboko u stomaku.

 

Mihajlo Pantić:

Ovaj je roman koliko fiktivan toliko i stvaran izveštaj iz samog središta života još jedne pogubljene generacije. I ta generacija, kao i mnoge prethodne, pokušava da sa neizvesnim ishodom, uprkos grbavoj stvarnosti koja stalno opovrgava svaki plemeniti napor, kroz umetnost osmislotvori svoje vreme. Verujem i ovom Šelićevom romanu, zato što se u njemu ne docira, ne izmišlja radi izmišljanja, već pre svega nepretenciozno svedoči o mnogim, mahom tegobnim iskušenjima koja se ljudima u ovoj zemlji svakodnevno sručuju na glavu. Reč je o duhovitoj, na trenutke crnohumornoj, dobro pisanoj, formalno intrigantnoj, čak otkačenoj multižanrovskoj knjizi, koja jezikom današnjeg mladog, obrazovanog i očajnog sveta prikazuje život u njegovom punom vidu, ali i u neizbežnom izobličenju, što je privodi dubljoj, upravo književnoj istini.

Dejan Stojiljković:
Svojim novim romanom Marko Šelić donosi u srpsku književnost inovativan pristup i svežinu. Ova knjiga je mozaik satkan od britkih dijaloga, zavodljivog zapleta, lucidnih ideja, referenci na pop-kulturu, roman-lavirint koji će vas povesti u skrivene odaje ljudske psihe i njenih mračnih uglova i iz koga će vas pisac izvesti spasonosnom dozom humora i ljudskosti. Svako će Malterego čitati i tumačiti na svoj način. Neko će u njemu videti preciznu vivisekciju naše loše prošlosti i ništa bolje sadašnjosti, nekome će biti hronika jedne izgubljene generacije, nekome strip-scenario koji je metastazirao u oblik višeg reda, nekome dijagnoza za sve bolesti našeg društva, ali svi će na kraju u njemu prepoznati samo jedno – prokleto dobru priču.