Home

VESTI

Manifestacija Noć muzeja 15.maja u Beogradu, u sedam gradskih zona

No Comments Kultura

Manifestacija Noć  muzeja 15.maja u Beogradu, u sedam gradskih zona Manifestacija Noć muzeja i ove godine, sedmi put, priprema veliki kulturni spektakl koji će popaliti svetla i oživeti neke zaboravljene prostore na više od 70 lokacija u gradu.

Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja 15. maja, u periodu od 18 do 02h, u Beogradu otvara vrata muzeja, galerija i izložbenih prostora grupisanih u sedam gradskih zona, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja programa manifestacije.

“I ove godine, kao i ranijih, želimo da pokažemo da zaboravljeni prostori naših kulturnih institucija mogu biti interesantni brojnim posetiocima ali i pokazatelj da takva euforija može trajati i čitave godine, ako se potrudimo. Sa bogatim, zanimljivim, raznolikim sadržajem istupamo i ove godine. Verujemo da smo napravili dobar posao i da će ovogodišnja manifestacija ići barem za jedan korak napred u odnosu na prošlogodišnju” istakla je Ana Jovanović, jedan od osnivača manifestacije. 

 

Program manifestacije raspoređen je u sedam zona a posetioci će moći da se podsete ali i da saznaju nove stvari iz domena savremene umetnosti, slikarstva, istorije, mode, filma, arhikteture, muzike.

U Etnografskom muzeju saznaće kako su izgledale dečije igračke, čime su se igrale devojčice a čime dečaci, od 19. veka do današnjih dana; kako su se igrala deca sa sela a kako deca iz grada, od čega su pravljene igračke, kako su se oblačile i gde su stanovale. Pogledajte šta sve može biti zanimacija za odrasle od strateških igara preko kolekcionarstva do video igara.

 
 
Manifestacija Noć muzeja 15.maja u Beogradu, u sedam gradskih zona
Manifestacija Noć muzeja 15.maja u Beogradu, u sedam gradskih zona
 

U Muzeju nauke i tehnike posetioci će premijerno moći da vide novu stalnu postavku koju čini 25 zbirki sa više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija, kao i projekat rekonstrukcije muzeja. Samo u noći manifestacije dvorište Muzeja nauke i tehnike biće mesto odličnog provoda uz svirku grupa INTRUDER i INJE, od 21 do 23h.

U Olimpijskom muzeju posetioce će dočekati vrhunski domaći sportisti a najhrabriji će imati šansu da uđu u okršaj sa svetskom šampionkom u džudou, da fleksibilnost tela provere sa vicešampionskom sveta u fitnesu. Videće medalje sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže „bele“ štafete na svetu i jos mnogo toga….

U galeriji Istorijskog muzeja Srbije posetioci će videti kako su se tokom godina razvijale i menjale kasice u kome se čuvala ušteđevina. Na drugoj lokaciji, u Konaku kneza Miloša saznaće sve o tetoviranju, kako je nastalo i razvijalo se, a sve kako bi posetiocima predstavili istorijat i evoluciju tetoviranja od praistorije, preko Maora i Novog Zelanda, Japana, Afrike, preko Evrope do savremene Srbije. Kako bi ugođaj bio kompletan moći će da uživo posmatraju proces tetoviranja.  
 
Manifestaciji se po prvi put pridružio i Medija centar „Odbrana“ (Dom vojske), koji raspolaže zbirkom sa više od 1.500 umetničkih dela, svih generacija naših poznatih slikara ali i inostranih stvaralaca.

 

 

Kulturni spektakl samo za jednu noć!

 

 

Program u Vojnom muzeju tradicionalno će startovati zvukom fanfara a posle sedam godina posetioci će ponovo moći da vide deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat. Samo za Noć muzeja po prvi put biće izložena i mašina za šifrovanje „Enigma“ kao i sablja čoveka koji je bombardovao Beograd 1941. godine

U Dvorskom kompleksu po prvi put će za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih kraljičinih objekata – danas poznatija kao Slamnata kuća. Zavirite u intimni život kraljice Marije Karađorđević, u njen umetnički atelje i uspomene iz detinjstva.  

Postavka Muzeja istorije Jugoslavije sagledava položaj žena u doba socijalizma. Pogledajte kako su se žene emancipovale, obrazovale ali i kako su se borile za svoju samostalnost. U okviru Muzeja biće otvoreni i Stari muzej, kao i Kuća cveća.

Za muzički štimung, u baštama muzeja i galerija, biće zaduženi poznati bendovi ali i beogradski dj-jevi : Intruder, Inje, Zemlja gruva, Sevdah bejbi sa dj setom, Horkestar i drugi.

Tokom Noći muzeja  osmišljen je i program za najmlađe koji će moći da vežbaju kako se valja maska u glini, da uđu u pravi-pravcati planetarijum i čuju Dositejevu bukvicu i da nauče sve o letenju zmajem.  

Pokrovitelj sedme po redu Noći muzeja u Beogradu je Skupština grada, a društvenu odgovornost i ove godine, četvrti put za redom, pokazao je Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.  

Manifestaciju Noć muzeja ove godine je podržalo 48 gradova, sedam više u odnosu na prošlu godinu kada je na kroz muzeje i izložbene prostore  prodefilovalo  više od pola miliona posetilaca.  

Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima  manifestacije na našem sajtu www.nocmuzeja.rs