Home

VESTI

Laserski samit jeftine grafike

No Comments Kultura

Laserski samit jeftine grafikeUmetnički kolektiv "Turbosutra", u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), uz podršku kompanije EPSON i BS Procesor, 10. i 11. maja sa početkom u 20h, organizuje drugi Laserski samit jeftine grafike u Paviljonu Veljković CZKD.

Laserski samit jeftine grafike, koji se ove godine održava pod sloganom “Umetnost na silu“, okuplja kreativce iz oblasti dizajna, ilustracije i vizuelnih komunikacija sa ciljem promocije i afirmacije mladih dizajnera, grafičkog dizajna i srodnih medija među najširom publikom.

Na ovogodišnjem  Laserskom samitu jeftine grafike biće predstavljeni radovi više od 100  dizajnera iz Srbije i celog sveta. Radovi će biti reprodukovani na standardnom kancelarijskom papiru, A4 formata, štampani na laserskom štampaču, u crno beloj tehnici.

 

Paviljon Veljković će biti transformisan u poseban poligon za prezentaciju više od 100 originalnih radova. Monumentalno mesto će zauzimati tri laserska štampača na kojima će se reprodukovati predstavljeni radovi i po simboličnoj ceni prodavati posetiocima.
 
Ideja je da se na ovaj zanimljiv način omogući da radovi talentovanih mladih dizajnera budu dostupni najširoj publici.
Cilj Laserskog samita jeftine grafike je da, s podjednakom pažnjom, predstavi radove najvećih zvezda dizajna i talentovanih, mladih stvaralaca čije vreme tek dolazi.  
 

 

Laserski samit jeftine grafike

Laserski samit jeftine grafike

 

Laserski samit jeftine grafike je manifestacija koja je po prvi put organizovana u maju 2009. godine u CZKD kada su predstavljeni radovi više od 30 dizajnera i ilustratora iz zemlje i regiona.  

Tema prvog Laserskog samita jeftine grafike bila je “Umetnost u doba recesije”. Cilj je bio da se uspostavi novi koncept komunikacije sa publikom, širokodostupna i jeftina umetnička dela za sve.

Posetioci su za celih 100 dinara mogli da kupe komad umetnosti i time daju širi socijalni značaj celoj manifestaciji.

 

 

Laserski samit jeftine grafike

Laserski samit jeftine grafike

 

 

Uz svaki rad na izložbi bio je priložen upitnik koji su popunjavali učesnici izložbe, koji su se na duhovit način bavili problematizovanjem položaja dizajnera u savremenom tržištu, odnosa dizajna i savremene umetnosti, socijalne i političke osvešćenosti i specifičnostima stvaralačkog procesa i životnog stila dizajnera.

Na ovogodišnjem Laserskom samitu jeftine grafike osim velikih zvezda međunarodne i domaće dizajnerske scene, koji su potvrdili svoje učešće, biće predstavljeni radovi mladih dizajnera i studenata umetničkih fakulteta. 

 

 

 

Laserski samit jeftine grafike

Laserski samit jeftine grafike

 

 

U večerenjem delu programa biće održani nastupi beogradskih di-džejeva.

Poseban segment projekta predstavlja objavljivanje publikacije u kojoj će bili predstavljeni svi radovi sa Laserskog samita jeftine grafike 2010.  

Time se obezbeđuje trajan trag o održanom o Laserskom samitu jeftine grafike koji će postati tradicionalna godišnja izložba.