Home

VESTI

Kulturni centar Grad na Sofia Design Week-u

No Comments Kultura

Kulturni centar Grad na Sofia Design Week-uOd 20. do 24. juna na Nacionalnoj umetničkoj Akademiji u Sofiji, u okviru Sofia Design Week-a Kc Grad će predstaviti projekat Novi Folklor. Izložba koja je premijerno bila prikazana u maju 2012. u Velikoj galeriji Kc Grada a zatim u okviru Exit festivala u Novom Sadu, pa u Stockholmu na Supermarket art fair-u i nedavno u Muzeju na otvorenom u Sirogojnu, okuplja više od 30 domaćih umetnika i dizajnera.

  

Na poziv autora projekta, Ljudmile Stratimirović umetničke direktorke Kc Grada, umetnici, dizajneri i zanatlije kreiraju radove koji su inspirisani tradicijom, folklorom i starim zanatima.  Krajnji produkt je predmet koji odlikuje originalnost, autentičnost, kvalitet izrade i upotrebna vrednost.
  

Zanat, ručni rad, narodna umetnost, tradicija…  termini koji su u vreme novih tehnologija, novih materijala i novih globalnih vrednosti možda retko spominjani ali svakako predstavljaju nepresušnu inspraciju generacijama umetnika.  Tradicionalni oblici, krojevi i motivi upotrebnih predmeta izdvojili su se po svom kvalitetu i upotrebnoj vrednosti i samim tim postali deo folklora. Tradicionalno tako može biti i sinonim za kvalitetno, lepo i korisno. Kada uspešno spojimo ova tri elementa dobijamo umetnički predmet koji odoleva vremenu i svim modnim stilovima i postaje deo tradicije ili folklora.

Umetnici i dizajneri koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja, često u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti, kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna. Ideja ovog projekta je promocija pojedinca kao kreativnog stvaraoca. Bogatstvo narodne umetnosti kombinovano sa veštinama zanatstva, upotrebnim vrednostima, novim materijalima i modernim idejama karakteristike su ovog projekta. Među predmetima koji će se naći na izložbi su komadi garderobe inspirisane nošnjom ili posebnim tehnikama veza i dekoracije, ručno rađena obuća, nakit, torbe, prototipovi dizajna keramičkih pločica, tapeta, posteljine i još mnogo toga.

 

 

 Kulturni centar Grad na Sofia Design Week-u

Kulturni centar Grad na Sofia Design Week-u

 

 

U Sofiji predstavljamo radove Jelene Petrović, Jovane Jovanović, Ljiljane Kocić, Budislave Keković, Milene Hrastnik, Mileta Galića, Sare Jager, Ivane Čemerikić, Veljka Anđelkovića, Babbitty Rabbitty, Aleksandara Zografa i Gordane Baste, Aleksandre Stratimirović, Zvezdane Sojimirović, Super Timora, Vedrane Petrovske, Milice Marinković, Miloša Sarića, Jadranke Milojković, Dragane Malbaše, Tine Bukmirović, TKV, Maneta Radmanovića, Filipa Bojovića, Snežane Milenković, Naša Posla, Nataše Manov, Nine Ivanović, Team Bartona i Ivane Kaline.

www.edno.bg

www.gradbeograd.eu