Home

VESTI

Kultni debitantski roman u izdanju Booke

No Comments Kultura

Kultni debitantski roman u izdanju BookeIzdavačka kuća Booka predstavlja svoje novo izdanje, roman Ripli Bogl maestralnog Roberta Maklijama Vilsona.
 
O knjizi
 
Upoznajte Riplija  Bogla.  Princa pločnika, kralja klupa u parkovima kome hladni vetrovi odasvud neprestano šaraju kožu. Da biste mu se pridružili, morate i sami hrabro da se suočite s vazduhom i beskrajem čiste dosade. Otvorena prostranstva njegova su kuća i okućnica. Odlučno, sa strahom i zahvalnošću, šparta gradskim ulicama.
  

Briljantni debitantski roman jednog od najtalentovanijih pisaca koje je Irska iznedrila.  Višestruko nagrađivan kao jedan od najboljih prvih romana u novijoj književnoj istoriji Ripli Bogl obezbedio je svom autoru mesto u panteonu nove evropske proze.  Njegovo novo delo čeka se već 16 godina i najveći strah čitalaca je da možda nikada neće biti objavljeno.

Kritika

„Junak Roberta Maklijama Vilsona po kome je njegov prvi roman i nazvan ćudljiva je intelektualna mlada skitnica iz Belfasta. Ripli Bogl tumara Londonom, brljajući po svojim sumnjivim lirskim opservacijama u kojima ogoljuje ovaj grad uz zastrašujuće reminiscencije na svoju mladost… Ovo je uverljiv, stilski besprekoran debitantski roman. Ispunjen gorkim humorom i slikama koje nećete zaboraviti.“
Daily Telegraph

„Svojim vrcavim jezikom i energijom, Maklijam Vilson je stalno korak ispred čitaoca, pa i same svoje priče… Zadivljujuća izvedba, nezadrživa, duboka, gnevna. Naterala me je da se smejem. Naterala me je da se zamislim. Naterala me je da zavidim.“
The Irish Times

„Zvezda je rođena. To je Robert Maklijam Vilson, tvorac Riplija Bogla. Delo besprekorne veštine… Insistiram da ga pročitate.“
Sunday Telegraph

„Ripli Bogl je verovatno jedan od najboljih irskih romana u poslednjih deset godina. Bukvalno će vas satrti.“

The Times

 

 

 Kultni debitantski roman u izdanju Booke

Kultni debitantski roman u izdanju Booke

 

 

Biografija

Irski romanopisac Robert Maklijam Vilson rođen je 1964. godine u Belfastu. Pohađao je engleske studije u Kembridžu, koje je, međutim, napustio, i jedno kratko vreme živeo je kao skitnica i beskućnik. Taj period ostavio je dubok trag na njegov kasniji život i žestoko uticao na njegovo delo.

Maklijam Vilson je napisao tri romana: Ripli Bogl (1989), Manfred’s Pain (1992) i Ulica Eureka (1996; Fabrika knjiga, 2007) po kojoj je snimljena televizijska serija u produkciji BBC-a. Za svoj prvi roman, Ripli Bogl, dobio je „Rooney Prize“ i „Hugher Prize“ 1989. godine, a „Betty Trask Award“ i „Irish Book Awards“ 1990.

Godine 1992. objavio je The Dispossessed, studiju o siromaštvu u Velikoj Britaniji, nastalu u saradnji s poznatim fotografom Donovanom Vajlijem. Takođe, radio je dokumentarce za televiziju BBC.

Kao književne uticaje navodi Džojsa, Tolstoja, Dikensa, Balzaka, Helera… Knjige su mu prevedene na više od 15 jezika. Godine 2003. naveden je u magazinu Granta kao jedan od dvadeset najboljih britanskih mladih romanopisaca, uprkos tome što nije objavio ništa od 1996.

Izlazak njegove najnovije knjige, Extremists, stalno se odgađa.