Home

VESTI

Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”

No Comments Kultura

Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”Kulturna organizacija “Mikser” u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom “Public Room” iz Makedonije raspisuje četvrti po redu konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014” (“Young Balkan Designers 2014”).

  

Konkurs je otvoren do 10. marta, a mogu se prijaviti osobe starosti do 35 godina koje dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske, a prijave se vrše popunjavanjem onlajn formulara na: www.ybd.mikser.rs.  Selekciju radova vršiće stručni žiri, kojim predsedava svetski priznati dizajner Konstantin Grčić.
 

Regionalna platforma “Young Balkan Designers” posvećena je identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna. Ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom “Heroji svakodnevice” (“Everyday heroes”) i vidi dizajn kao katalizator društvenih promena i podstiče dizajnerska rešenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema.

Cilj inicijative “Young Balkan Designers” jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Kao rezultat rasta i razvoja projekta, čiji novi koncept podrazumeva dvogodišnji ciklus koji se sastoji od putujuće izložbe i edukacije i prakse za odabrane autore, dve regionalne partnerske organizacije se pridružuju “Mikseru” u organizovanju i upravljanju “Young Balkan Designers” platformom. Mreža saradnje između ravnopravnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, “Public Room”-a iz Makedonije i “Mikser” organizacije iz Srbije, predstavlja značajnu novinu ovogodišnjeg projekta.

Selekciju radova vršiće međunarodni žiri kojim predsedava renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, koji projekat podržava od njegovog nastanka. Žiri će odabrati desetoro pobednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru pomenute jednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput “Dana D” u Zagrebu, “Mikser festivala” u Beogradu, “One Design Week-a” u Plovdivu, “Skopje Design Week-a” u Skoplju, “Klaster Festivala” u Podgorici, “Tirana Design Week-a” u Tirani, Beogradskog sajma nameštaja.

Autori najbolja tri projekta će dobiti priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Organizatori najavljuju još jednu novinu – od ove godine za “Young Balkan Designers” kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale rade najveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobednika konkursa, biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija. Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektiv “Numen for use”, a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.

 

 

 Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”

Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”

 

 

MLADI BALKANSKI DIZAJNERI 2014 – YOUNG BALKAN DESIGNERS 2014

O PROJEKTU
Young Balkan Designers je regionalna platforma posvećena identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna. Dvogodišnji program se sastoji od regionalnog dizajn konkursa (februar – mart, 2014), internacionalne putujuće izložbe pobedničkog projekta (maj 2014 – februar 2015), i serije radionica i treninga širom regiona (mart 2015 – februar 2016), kreiranih za poslednja tri dobitnika projekta, u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima.   

Kao rezultat rasta i razvoja projekta, dve regionalne partnerske organizacije se pridružuju “Mikseru” u organizovanju i upravljanju “Young Balkan Designers” projektom. Mreža saradnje između ravnopravnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, “Public Room”-a iz Makedonije i “Mikser” organizacije iz Srbije predstavlja svež izazov za ovogodišnji projekat. “Young Balkan Designers” inicijativa ima za cilj da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu, ojača njen kreativni potencijal nudeći dodatnu edukaciju i praksu, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.  

TEMA
“Young Balkan Designers” 2014. godine nastupa pod sloganom “HEROJI ZA SVAKI DAN“- “EVERYDAY HEROES” koji naglašava moć jednostavnih promena društvenog ponašanja kojima dizajneri mogu da doprinesu u svojim zajednicama sarađujući sa lokalnim stanovništvom, uviđajući i rešavajući lokalne probleme povezane sa ekonomskom krizom, ograničenim resursima i traženjem alternative za neefikasne javne službe.

“Young Balkan Designers” 2014. poziva na dizajnerska rešenja koja vrše snažniji uticaj i mogu preuzeti ulogu katalizatora društvenih inovacija u svakodnevnom životu lokalnih zajednica, rešenja koja motivišu dizajnere ne samo da osmisle finalni proizvod, već i da dizajniraju alate, usluge i koncepte koji pomažu zajednicama i pojedincima u rešavanju njihovih problema. Nudeći viziju mogućih svetova u ograničenim mogućnostima balkanske produkcije i ekonomije i omogućujući ljudima da ostvare smisao za dobrobit pre nego materijalno bogatstvo, “Young Balkan Designers” projekat dokazuje da održive zajednice na Balkanu nisu utopija i da sami dizajneri predstavljaju “promenu koju žele da vide u svetu”, tako što iskustva projekata malih zajednica prenose u preuzimanje aktivne uloge u dostizanju održive budućnosti, kako regiona tako i čitave planete.  

 

PREDMET KONKURSA I KRITERIJUMI
Dizajn koncepti, proizvodi (nameštaj, osvetljenje, svakodnevni objekti, dekorativni predmeti, pomoćni proizvodi), urbane prakse, reciklirani materijali, modni dizajn idr, koji nude inovativna, a u isto vreme i racionalna rešenja svakodnevnih problema. Kriterijumi kojima će se voditi žiri u selekciji: inovativne karakteristike koje povećavaju kvalitet života zajednice; ergonomija; racionalni troškovi proizvodnje; upotreba lokalno raspoloživih materijala; ekološki proces proizvodnje; visok društveni značaj.

 

ŽIRI
Predsednik:
Konstantin Grčić, industirjski dizajner, KGID (Nemačka)

Nikola Radeljković, industrijski dizajner, Numen / ForUse (Hrvatska)
Ivana Borovnjak, industrijski dizajner; direktor Hrvatskog dizajnerskog društva (Hrvatska)
Jelena Matić, dizajner nameštaja, profesor Univerziteta u Beogradu (Srbija)
Aleksandar Velinovski, dizajn menadžer; osnivač, Skopje Design Week (Makedonia)
Maja Lalić, arhitekta; kreativni direktor i osnivač, Mikser (Srbija)

 

 

Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”

Konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014”

 

OPŠTI USLOVI
Konkurs je otvoren za sve osobe mlađe od 35 godina iz zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Aplikacija je otvorena i za pojednice i za grupe autora. Moguće je poslati više od jedne prijave.

ROKOVI
Konkurs je otvoren od 3. februara do 10. marta 2014.
Proglašavanje pobednika:
prvi nivo selekcije: dizajneri odabrani za YOUNG BALKAN DESIGNERS PUTUJUĆU IZLOŽBU – 15. mart 2014.
drugi nivo selekcije: dizajneri odabrani za RADIONICE I PRAKTIČNI PROGRAM OBUKE – decembar 2014.

REGISTRACIJA I PODNOŠENJE PROJEKATA
Aplikanti mogu da se registruju i podnesu svoje projekte popunjavanjem “Young Balkan Designers” onlajn formulara na www.ybd.mikser.rs do 10. marta 2014. u 23:59.

NAGRADE
Nagrada – nivo 1: “YOUNG BALKAN DESIGNERS” PUTUJUĆA IZLOŽBA
Desest najboljih projekata će učestvovati na “Young Balkan Designers” izložbi koja će biti prikazana na svim većim dizajn manifestacijama i sajmovima u regionu, poput: Dana D u Zagrebu (25-29. maj 2014); Mikser Festival u Beogradu (3-8. jun, 2014), One Design Week u Plovdivu (20–29. jun, 2014); Skopje Design Week (septembar 2014); Klaster Festival u Podgorici (oktobar, 2014); Tirana Design Week (oktobar, 2014); Belgrade Furniture Fair (novembar, 2014).

Nagrada – nivo 2: RADIONICE I PRAKTIČNI PROGRAM OBUKE
Među učesnicima izložbe biće odabrana tri najbolja dizajnera koji će pohađati radionice i praktične programe obuke širom regiona (Zagreb, Beograd, Skoplje), koje će biti realizovane u periodu od marta 2015. do februara 2016. godine u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

VAŽNE NAPOMENE
Podnošenjem ove aplikacije, dizajneri se obavezuju da, ukoliko budu odabrani da učestvuju u “Young Balkan Designers” izložbi, razviju prototipove ili prezentacije svog idejnog projekta i osiguraju transport do Zagreba o svom trošku do 22. maja 2014. godine. Po objavljivanju rezultata konkursa, organizatori će kontaktirati nagrađene i obezbediti im zvanično pozivno pismo za transport prototipova, kao i detaljne informacije o lokaciji isporuke. Nakon “Dana D” u Zagrebu, dizajneri ostavljaju svoje prototipove organizacionom timu “Young Balkan Designers” radi organizacije putujuće izložbe u trajanju od godinu dana. Povraćaj odabranih prototipova je moguć na zahtev dizajnera koji sam snosi troškove transporta prilikom povraćaja.
 
Odluke žirija su konačne. Bilo koje reklamacije u vezi sa autorskim pravima ili mogućim plagijatima biće odgovornost dizajnera. U slučaju neispunjavanja bilo kojih od navedenih pravila, ili u slučaju nekonzistentnosti prototipa u okviru projekta odabranog od strane žirija, dostavljeni objekti će biti isključeni iz konkursa.

GLAVNI ORGANIZATORI:
HDD / Hrvatska / dizajn.hr
MIKSER / Srbija / mikser.rs
PUBLIC ROOM / Makedonija / publicroom.org

INFO & UPITI:
[email protected]
www.ybd.mikser.rs
www.mikser.rs

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.