Home

VESTI

Konkurs međunarodnog salona stripa 2016

No Comments Kultura

Konkurs međunarodnog salona stripa 2016Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program.

  

Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.
 

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

 

 

 Konkurs međunarodnog salona stripa 2016

Konkurs međunarodnog salona stripa 2016

 

 

U prethodnih trinaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1600 strip autora iz 54 zemlje sveta a u revijalnom delu programa gostovali su i najeminentniji svetski autori kao što su Brian Bolland, David Lloyd, Igor Kordey, John Higgins, Esad T. Ribić, R.M. Guera, Matt Hollingsworth, Enrique Sanchez Abuli, Marco Nizzoli, Paul Gravett, Robert Crumb, Gilbert Shelton, Roberto Diso, Borivoj Dovniković Bordo, Manuele Fior, Walter Venturi, Moreno Burattini…

Najznačajniji domaći autori i pioniri stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima dobijali su Specijalno priznanje Salona za životno delo: Zoran Janjetov, Aleksandar Zograf, Branislav Kerac, Željko Pahek, Žika Bogdanović, Srećko Jovanović, Rajko Milošević Gera, Novica Đukić, Novica Kruljević, Petar Radičević, Lazo Sredanović, Radivoj Bogičević, Zdravko Zupan.

 

 

Konkurs međunarodnog salona stripa 2016

Konkurs međunarodnog salona stripa 2016

 

 

Kao tradicionalna manifestacija, Salon stripa se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a.

14. međunarodni salon stripa će biti održan u periodu 29.09 – 02.10. 2016. godine. Konkurs raspisan na međunarodnom nivou, za takmičenje u najboljim ostvarenjima strip umetnosti, za autore svih uzrasta iz svih zemalja sveta, otvoren je do 15. avgusta 2016. godine.