Home

VESTI

Kišobran LOMO radionica

No Comments Kultura

Kišobran LOMO radionicaUdruženje za promociju nezavisne kulture „Kišobran“ je po prvi put u Beogradu organizovalo radionicu lomografije, decembra 2010. godine u prostorijama UK Parobrod, a ovom prilikom pozivamo vas da 3. Marta u 20h prisustvujete predstavljanju prvog grupnog LOMO zida u Srbiji. 

Lomografija je fotografski pokret koji vraća u ruke analogne aparate svim ljudima, bez obzira na prethodno fotografsko iskustvo.

 

Lomografiju karakteriše eksperimentisanje raznim fotografskim tehnikama, te celokupnom pristupu fotografiji.

Fotografije koje se dobijaju neretko su prenaglašenih boja, namerno “pogrešno” kadrirane, van očiglednog fokusa i slično. 

Kroz kreativnu radionicu, podeljenu u tri grupe, prošlo je oko 80 ljudi koji će svojim fotografijama stvoriti prvi grupni javni LOMO zid u Beogradu. Na radionici bilo je raznih ljudi, od apsolutnih početnika, pa sve do onih koji fotografiju shvataju veoma ozbiljno.

 

 Kišobran LOMO radionica
Kišobran LOMO radionicaKroz interakciju i druženje, komentarisanje fotografija i zajedničko planiranje narednih akcija, korak po korak, fotografišući svakodnevni život u našem okruženju, približili smo se konačnom cilju – formiranju LOMO zida.
 
LOMO zid predstavlja karakterističnu izražajnu formu lomografa širom sveta. Ogroman broj fotografija gusto izlepljenih na velikim površinama, zanimljivo raspoređenih po boji, temi i konturi, pruža sjajan vizeulni efekat, kako iz daljine, kao celina i svojevrsni mozaik, tako i iz bliza, svakom svojom fotografijom pojedinačno. 

U saradnji sa UK Parobrod i foto radnjom Bg Elite Foto uspeli smo da se organizujemo i javnosti predstavimo naš prvi LOMO zid.

 

 

 Kišobran LOMO radionica
Kišobran LOMO radionica

 

Naš LOMO zid modi dete da vidite od 3. do 7. marta u UK Parobrod. Na površini od preko 20m², bide nalepljeno oko 2000 fotografija svih učesnika radionice. Takođe de biti prisutna i po jedna fotografija raznih lomografskih pokreta širom Evrope sa kojima smo u kontaktu, koja nede biti posebno naglašena, ved de se ravnopravno stopiti sa ostalim fotografijama na zidu. 
 
Dugoročni cilj Kišobrana je formiranje lomografske zajednice, tako da svi zainteresovani mogu da se jave na email [email protected] i pridruže nam se u narednim akcijama, jer imamo mnogo stvari u planu.

Konkretno, krajem marta, bidemo učesnici internacionalnog lomo festa u Kijevu (www.lomofest.org) gde de učestvovati brojne lomo zajednice. 

 

 

 Kišobran LOMO radionica
Kišobran LOMO radionica

 

Povodom toga, pozivamo vas na izložbu prvog LOMO zida u Beogradu koji je ujedno promocija prve zajednice lomografa u Srbiji – Lomography Serbia!


Otvaranje izložbe je 3. marta u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) sa početkom od 20h, i trajaće do 7. marta. 

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!