Home

VESTI

Kikinda Short – long tour!

No Comments Kultura

Kikinda Short - long tour! U narednih mesec dana festival kratke priče Kikinda Short će uz podršku Fondacije Hajnrih Bel obići nekoliko gradova u Srbiji.

 

Nakon Kikinde, Zrenjanina i Pančeva, festival će se predstaviti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Somboru. – Cilj ove turneje je da upoznamo zainteresovane sa rezultatima koje smo postigli za pet godina koliko postojimo. – kaže Srđan Papić, koordinator projekta.

2005. smo imali devetoro gostiju iz četiri zemlje, a ovog leta će ih biti preko četrdesetoro iz 18 država.- nastavlja Papić. – Siguran sam da smo napravili ogroman uspeh. Ove godine smo imali specijalan nastup na Sajmu knjiga u Lajpcigu, kontaktiraju nas urednici čuvenih izdavačkih kuća kao što su Blumzberi ili Fejber i Fejber i traže da dovedemo njihove autore.

 

Pisci koji su osvojili najprestiznije nagrade kao sto su Gardijanova ili Nagrada Samerset Mom, odmah pronalaze termin da dodju u Kikindu iako je uobicajeno da se ljudi sa takvim biografijama bukiraju godinama unapred. Takvih primera ima jos mnogo Sa ovom turnejom zelimo da odemo korak dalje. Planiramo da kod nas razvijemo ono sto se zove kulturni turizam. Namera nam je da na  festival doputuje publika iz drugih gradova jer je prilika da se uzivo cuju ovako dobri pisci zaista retka. – zavrsava Srdjan Papić.

 
Neposredan povod za turneju je izlazak cetvrte festivalske knjige. Knjiga je stampana obostrano, s jedne strane su premijerno objavljene price ucesnika poslednjeg festivala dok se sa druge nalaze zapisi pripadnika rokenrol miljea u Srbiji. Uz knjigu ide i film snimljen na proslogodisnjem festivalu. 
 
 
Kikinda Short - long tour!
 

Više o knjizi govori Srđan Srdić, urednik festivala Kikinda Short:

– Za knjigu sa pričama učesnika četvrtog izdanja festivala KIKINDA SHORT vlada izuzetno interesovanje. Očigledno je da smo uspeli da na najbolji način odgovorimo očekivanjima publike naklonjene kratkoj proznoj formi. Na jednom mestu su sabrani različiti, ponekad čak i suprotstavljeni senzibiliteti, pripovedački stavovi, kao i najraznovrsnije mogućnosti koje kratka priča u sebe uključuje. Dokumentarni film snimljen tokom prošlogodisnjeg festivala izaziva veoma emotivne reakcije onih koji su pratili nastupe autora u Kikindi i Beogradu, ali i vidljivu znatiželju onih koji nisu. Nadamo se da, nakon iskustva čitanja knjige, ovi drugi takav propust neće ponovo napraviti. – ističe Srdić.

Beogradska promocija je zakazana za utorak, 11. maj i održaće se u Hepi centru SKC-a sa početkom u 20 časova. Sa Srdićem i Papićem razgovaraju i čitaju svoje priče Mirjana Đurdjević, Peca Popović i Ivan Mrdjen.

U Novom Sadu će se festival predstaviti 13. maja, u prostorijama izdavačke kuće Prometej na Trgu Marije Trandafil 11 s početkom u 19h. U Novom Sadu čitaju Bogica Mijatović, Dule Nedeljković i Igor Marojević.

Promocija u Kragujevcu je zakazana za 18. maj. Mihajlo Pantić, Mirjana Đurdjevic i organizatori će se nastupiti u Narodnoj biblioteci Vuk Karadzić u 19h.
Kikinda Short gostuje u Somboru 4. Juna.

Izdavanje knjige je finansirala Fondacija Hajnrih Bel, a kofinansijer je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.