Home

VESTI

JAM Photo Exibition

No Comments Kultura

Izložba Edvarda MolnaraU aprilu mesecu rođeni su čuveni Herbie Hancock, Ella Fitzgerald, Steve Khan, Duke Ellington, Charles Mingus. Iz ovih i još mnogo drugih razloga, april je mesec DŽEZA!

Izložba fotografija najuspešnijeg fotografa sa foto konkursa JAZZ IN EX YU 2009. Edvarda Molnara, počeće 21. Aprila 2010. u 19h  svečanim otvaranjem izložbe, u Američkom Kutku, Beograd. Svečano otvaranje izložbe će zasluženo pripasti umetničkom direktoru Beogradskog Jazz Festivala Vojislavu Pantiću.

 

O AUTORU:

 

Edvard Molnar, rođen je 1976. godine u Subotici.
Fotografijom je počeo da se bavi za vreme studija u Segedinu 2000.godine, gde je uz mentorstvo Roberta Revesza poznatog pozorišnog fotografa, počeo da otkriva klasičnu- analognu crno-belu tehniku fotografije. Kao fotoreporter radio je za studentske novine Univerziteta u Segedinu, a po povratku u svoj rodni grad za brojne časopise i dnevne novine. Zvanični je fotograf Narodnog pozorišta, Dečijeg pozorišta i Pozorišta Deže Kostolanji u Subotici, kao i brojnih muzičkih i pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu: Jazz- improvizovana muzika u Kanjiži, festivala kultura sveta Etnofest u Subotici, Sziget festivala u Budimpešti, Mediavawe-a u Đeru, WOMEX-a (World Music Expo) 2008 u Sevilji, međunarodnog fesitvala Wazemmes l’Accordéon 2008 u Lilu, pozorišnog festivala Desiré Central Station u Subotici, Thealter-a u Segedinu i Festivala plesa u Vespremu- Mađarska. Od samih početaka scenska fotografija, među kojima narčito jazz i pozorišna, su ostale njegova najveća pasija i profesionalna orijentacija. Ovim putem i dalje hodi.

Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u Subotici, Novom Sadu, Požarevcu, Segedinu, Budimpešti, Đeru, Beču, na Paliću, Sivcu i Ljubljani. Edvard je prvi put nagrađen na godišnjem konkursu časopisa ReFoto 2003. za fotografiju "Zagrljaj“, koja se našla i na naslovnoj strani decembarskog broja iste godine.
2008.godina je donela nagrade za fotografiju: "Portfolio review“ tokom Mediavawe festivala u Đeru, i zlatna medalja FSS na međunarodnom foto konkursu "Rock 2008“ u Zaječaru. 2009.godine Edvard je osvojio Grand Prix na međunarodnom foto konkursu "Jazz u Ex-Yu“ u Novom Sadu.

Moderna galerija Likovni Susret u Subotici je 2008.godine serijal jazz fotografija Edvarda Molnara uvrstila u svoju stalnu zbirku.

 

 

JAZZ IN EX YU 2009

 

 

Otvaranje izložbe je u sredu, 21. aprila
Američki kutak na I spratu DOB-a u 19:00
Autor: Edvard Molnar, pobednik "Džez u Ex Yu" foto konkursa 2009.
Specijalni gost: Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog Jazz Festivala

 

 

 

 

Izvor:

Dom Omladine