Home

VESTI

Izložba: “Tattooed room”

No Comments Kultura

Izložba: “Tattooed room”Novosadski umetnik mlađe generacije, projektom “Tattooed room” nastavlja sa svojom prepoznatljivom umetničkom praksom da na višemedijski način problematizuje aktuelne društvene fenomene.

Projekat “Tattooed room” izdvaja i analizira fenomen tetoviranja kao estetski medij kroz koji se promovišu ekstremističke ideologije upletene u svakodnevicu. Skinhed grupacija, koju autor postavlja u središte analize, ljudsku kožu, njenu intimnost, nedodirljivost i suverenost, pretvara u politički prostor i poprište sukoba estetika i politika svakidašnjeg života.

Da bi prikazao svakodnevnu infiltraciju fašističkog diskursa u prostor neutralnosti građanskog života, autor prenosi dizajn tetovaže u enterijer sobe, koja, kao prividno izolovan i zaštićen  prostor, postaje pozornica na kojoj se prepliću udobnost intimnog života i destrukcija koja njime postepeno ovladava.

 Izložba: “Tattooed room”
Izložba: “Tattooed room”
 

Dizajn koji na prvi pogled ima umirujuću estetsku funkciju postaje otvorena pretnja, a skrivena funkcija lepog kao poslednje maske smrti postaje očigledna, kada u sobi uočimo poreklo i karakter slika koje nas okružuju.

U radu “Tattoo dilema” autor agresivni i preteći credo Skinhead until true death transformiše na vlastitoj koži u Umetnik do smrti. Menjajući smer pretećeg skinhedovog stejtmenta u zakletvu na kreativnost, autor se suprotstavlja u prostoru intimnosti sobe i kože, prekrivene pretećim slikama, fašizaciji svakidašnjeg života.

Biografija:
Dragan Vojvodić rođen u Kuli 1965. godine (Vojvodina, Srbija). Likovnu akademiju upisuje u Sarajevu, a diplomira na novosadskoj Akademiji umetnosti, na odseku za slikarstvo, u klasi prof. Jovana Rakidžića. Izlaže od 1996. godine. Radovi su mu zastupljeni u više kolekcija u zemlji i inostranstvu (Portugal, Island, Finska, Grčka, Rusija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija). Član je SULUV-a i ULUS-a.

 
 
 
 
 
Više informacija:
www.o3.rs