Home

VESTI

Izložba koncertnih rok fotografija – Rock Momenti 2014.

No Comments Kultura

Izložba koncertnih rok fotografija - Rock Momenti 2014.Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio „Rok momenti“) i niza samostalnih izložbi…

 

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta „Rok momenti“: saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar;  Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) –  Vranje;  Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.
  

Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost, u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr.

Izložba predstavlja foto-dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza šest autora – fotografa, pripadnika tri različite generacije, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije.

Na izložbama će biti predstavljen izbor najboljih fotografija iz opusa gore navedenih autora nastalih na rok koncertima i festivalima širom Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Predviđeno je da se prva izložba postavi u Beogradu kao zajednička izložba na kojoj će se predstaviti svih šest autora, a zatim da se postavi niz izložbi širom Srbije na kojima će učestvovati po tri autora (samostalne izložbe) gde bi domaćini i su-organizatori bili autori poreklom iz grada u kome se izložba održava.

 

 

 Izložba koncertnih rok fotografija - Rock Momenti 2014.

Izložba koncertnih rok fotografija – Rock Momenti 2014.

 

 

Zakazane izložbe:

Dom kulture KNJAŽEVAC – jun 2014.
Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Raša Milojević

Narodni muzej ZAJEČAR –  avgust 2014. (tri autora)
Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Miloš Milojević

Muzej metalurgije i rudarstva BOR Avgust 2014.
Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Zoran Mojsin

 
Narodni muzej VRANjE – septembar 2014. (tri autora)
Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević

ROK MOMENTI (Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Aleksandar Zec) su se do sada predstavili šest puta sa izložbom u regionu, a tri puta u Beogradu za nepunih godinu i po dana 2007. i 2008. godine.

2007.  New Moment Galerija Ideja, Beograd
2007. VIVA LA POLA! Summer revolution rock festival! Pula – Hrvatska
2007. String Festival, Galerija otvorenog univerziteta u Subotici
2008. ROK MOMENTI – LIVE@ SKC, Galerija SKC, Beograd
2008. Nektar Demofest, Galerija Doma omladine, Banja Luka, BIH
2008. Belgrade Beer Fest

Predgovor katalogu izložbe ROCK MOMENTI 2014

„OD UČESNIKA DO SVEDOKA“

Istorija je jedna strašno čudna i vrlo promenljiva pojava. Egzaktnosti tu nema, zna se da pobednici pišu svoje priče ili istoriju kako vam već drago.  Ovde, pred Vama je prikazan deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava  sva tmurna previranja i smicalice. Zato,  posmatrajte ove fotografije,  možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života,  ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da Vam sutra ne bi isto pričali…

Samim tim da se ne bismo prisećali, te slušali neke lažne priče, na ovoj izložbi se šestoro rokenrol fotografa, potrudilo da sačuva te dragocene ROCK MOMENTE i da ih otrgne od zaborava, potom da ih opet u novom obliku  vrati u našu vrlo često izlapelu memoriju. Poetika čak šest prisutnih autora je evidentno  različita.  Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Sve može biti različito ali sve ima svoj jedan jedinstveni cilj, a nadasve stav.  I baš tu relaksiranost i nesputanu slobodu rokenrolu niko ne može oduzeti (a to se danas itakako računa).

Na ovim fotografijama dokument je prešao vrlo lagano u umetnički pristup. Nekome će možda i biti svejedno, većina sve ove izložene radove može da vidi jednim običnim klikom miša negde u binarnom svetu. Međutim potrebna je spretnost, snaga i svevideće oko mačke u mraku da bi to došlo do Vas. E, baš u tome ovim autorima (a neki od njih istrajavaju i decenijama) nije svejedno i nikako i ne sme da bude, zarad njih samih, zarad Nas i zarad umetnika koji su uhvaćeni u datim, nekad čak katarzičnim trenutcima.  ROCK MOMENTI zato i postoje.  Od učesnika do svedoka…

IZLOŽBA KONCERTNIH ROK FOTOGRAFIJA – ROCK MOMENTI 2014.

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković sa prijateljima – Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević

Zajednička izložba koncertnih rok fotografija

OD ČETVRTKA, 15. MAJA U 19:00 DO PONEDELjKA, 26. MAJA 2014.

DOB//HOL AMERIKANE

Dom omladine Beograda

Otvaranje izložbe je u četvrtak 15.05. u 19h