Home

VESTI

Izložba “Illust®ation” otvara sezonu

No Comments Kultura

Day by day

Sa ponosom najavljujemo početak izlagačke sezone u Velikoj galeriji Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD.

 

Dvanaest umetnika i dvanaest projekata koje je savet naše galerije izabrao biće predstavljeni tokom 2010 godine.
Izložba koja otvara godišnji program Velike galerije Grad-a je “Illust®ation” umetnice Bojane Rajičić. 

Bojana Rajičić trenutno pohađa specijalističke studije “Reklama i mediji” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu nakon studija Grafičkog dizajna. Ideja njenog projekta bazira se na konstrukciji i racionalizaciji jedinstvenog mesta koji za funkciju ima oživljavanje ilustracija, gde ilustracije imaju svoj „život“ u svetu ideja. 
 
Izlozba "Illust®ation" je zamišljena kao konceptualno delo, total dizajn i interaktivana instalacija.

 

Svoju kreativnost usmerava na multimedijalne koncept projekte kojima istupa korak napred koristeći dizajn, minimalističke forme i jake boje u funkciji razbijanja klasične društveno-socijalne svesti ljudi. Vizuelni stil izražava i unapređuje u freelance kreativnom studiju Cmyk you. Njeni radovi izraženi kroz ilustraciju i tipografiju rezultirali su nagradama i brojnim grupnim  izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba se otvara 5. februara a trajaće do 11. februara.

Radno vreme galerije od 14h do 20h.
 

Od do 

Druga izložba koju tokom februara predstavljamo u okviru godišnjeg programa Velike galerije je OTVORENI STUDIO OD-DO. 

Radno vreme studija Od-do će biti svakog dana od 10h – 18h, u periodu od 17. -23. februara.

Od–do arhitekti oformile su Nataša Ilinčić i Jugoslava Kljakić početkom 2005. godine. Njihov rad obuhvata projekte u oblasti arhitekture, dizajna enterijera i dizajna upotrebnih predmeta i nameštaja, na koji su vremenom postale najviše usmerene. U 2007, Od-do započinju projekat Redesign your mind, koji okuplja različite dizajnere na temu ekološke odgovornosti i dizajna. Njihovi radovi prepoznati su na internacionalnim izložbama, publikovani u poznatim stručnim magazinima i nagrađeni od eminentnog svetskog žirija. Od–do dizajn opisan je kao jednostavan, s dozom humora, koji podstiče interakciju sa korisnikom.

Posebnost ove izložbe je što će posetioci tokom njenog trajanja imati priliku da se upoznaju sa samim procesom rada ove dve umetnice. U okviru svog studija u GRAD-u izložiće i prototipe predmeta na kojima su do sada radile. 
 
Neki njihovi poznati projekti su: Day Night solarna lampa, BABA – niska fotelja koja bi trebala da nas podseti na bakine tople zagrljaje, UNUCHE – jastuk za sedenje sa povezanim ćebetom, PLANTPOT – saksija za cveće sa dodatkom i još mnogo toga. 

www.od-do.com
www.redesignyourmind.org
 

Ljubica Stevanovic

 

 

Godišnji program galerije 
 

Mart

Ana Kraš, umetnica koja se bavi primenjenim dizajnom, fotografijom i različitim aspektima dizajnerskih tehnika. Predstavlja set fotografija u formi ručno sastavljenih knjižica, nastalih tokom leta 2009. godine na putovanju kroz Zapadnu obalu Amerike.
 
Ljubica Stevanović, diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U svom radu koristi se  različitim umetničkim izrazima, crtežima, uljem na platnu, instalacijama itd. U Velikoj galeriji Grada predstaviće seriju portreta inspirisanih starim fotografijama, a rađenih tehnikom veza sa perlicama.

 
Marija Skoko

 
April

Marija Skoko, diplomirala na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu. U svom radu se bavi dekorativnim objektima čija se prvobitna namena, kroz prizmu ironije, izvitoperuje u subverzivne ideološke vrednosti društva.

Maj

Vladimir Simić, diplomirao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za kameru. Njegova izložba predstavlja fotomobilne reportaže, seriju od dvadesetak fotografija nastalih mobilnim telefonom tokom 2005. i 2008.godine. Tema fotomobilne reportaže je socijalizacija / zabava grupe ljudi, tokom dana i noći, u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

 

Iskra Blagoeva

 

Jun

Bojan Radojčić, diplomirao je na Fakultetu za primenjenu umetnost, odsek za slikarstvo. Projekt ovog umetnika su majice i košulje gde, koristeći znanje klasičnih vizualnih tehnika, primarno u domenu crtanja i kolaža, i poigravanjem sa žanrovskim karakteristikama stripa i ilustracija, autor stvara istovremeno dizajn i/ili sliku ili strip ali u jednom širem kontekstu.

Septembar

Željko Lončar i Milica Pantelić, tema zajedničkog projekta ovih dvoje umetnika su digitalni printovi, fotografije i crteži inspirisani estetikom „street art-a“, stripova i grafičkog dizajna. „Tamno i Sjajno / Dark and Glow“ima za ideju, da se kroz određeni način prezentovanja printova , upotrebom video projektora, predstavi njihov drugačiji aspekt, koji podrazumeva i njima svojstven slojevit karakter. Ideja izložbe je da pored umetničkog, predstavi i određeni tehnološki aspekt nastanka radova.

 

 

Nancy

 

Oktobar

Vesna Kracanović, diplomirala na Višoj školi za dizajn i na Šumarskom fakultetu na odseku pejzažne arhitekture. Bavi se kostimom i modnim dizajnom. Izlagala je na više grupnih izložbi. Predstaviće kolekciju odevnih predmeta rađenih poigravanjem sa materijalom, slojevima i geometrijskim formama kroja.  

Iskra Blagoeva, umetnica bugarskog porekla, diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču. U svom radu se okreće mrtvoj prirodi i portretima, gde kroz koncept dvostrukog značenja, svojim radovima postavlja pitanja suštine prirode i umetnosti. Polako zamenjuje priordu trenutno poznatu, sa novom vrstom, veštačke priorde. Jedan novi model realnosti zamenjuje našu tradionalnu percepciju zakona prirode.

Novembar

Day by  Day & Darko Stanimirović, Day by  Day, dizajnersko – ilustrativan kolektiv su osnovali Bratislav Milenković i Marko Gole. Ideja kolektiva je svakodnevno usavršavanje u vizualnim izrazima kroz tipografiju, ilustraciju i fotografiju. Njihov rad višestruko je nagrađivan. Sarađivali su sa dnevnim novinama poput Blica, Politike, magazinima Huper, Ekonomist, vodičima TFT i Trip, radili na festivalima Kustendorf i Bemus.
Darko Stanimirović, diplomirao je na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, na odseku za fotografiju. Krajem 2007. otvorio je svoj blog koji se bavi teorijom fotografije. U februaru 2009. postaje asistent Refoto magazina. Tokom 2003. godine predstvljao je Srbiju na  „X Culture loung-u“ u Beču.
 

 

Vladimir Simić

 

 

Decembar

Nancy Froechlich, Nadra Keballi, Zvezdana Stojmirović, tri dizajnera predstavljaju projekat o jezičkim mutacijama, digitalnosti i razdvojenosti, o jeziku kao ispoljivom stvorenju koje uz nas živi i diše, oblikuje i definiše nas. 

Nancy Froechlich, masterirala je na odseku za digitalnu umetnost, asistent na „Oregon State University“-u, bavi se fuzijom tehnika, dizajnom nameštaja, keramike i fotografijom.

Nadra Keballi, američka grafička dizajnerka, sa masterom iz umetnosti sa Univerziteta Marylend Institute College of Art. Bavi se različitim  medijima umetničkog izraza, modnim dizajnom, muzikom, likovnom umetnošću, arhitekturom i fotografijom. 

Zvezdana Stojimirović, grafička dizjanerka, diplomirla na Univerzitetu Marylend Institute College of Art. U svom radu pristupa efikasno i sa stavom rešavanja problema. Radovi ove umetnice su se mogli videti na izložbama u Americi i Srbiji i u eminetnim američkim magazinima „Print“, „New York Times“