Home

VESTI

Inspiracija Beograd: Mats Staub

No Comments Kultura

Inspiracija Beograd: Mats StaubPosle četri uspešna gostovanja umetnika iz Švedske, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Nemačke, artist in residence program Kulturnog centra Grad, pod nazivom Inspiracija Beograd, ugostiće švajcarskog umetnika Matsa Stauba. Od 20. jula do 20. avgusta on će raditi na projektu “21” , a kroz brojne susrete i intervjue sa našim sugradjanima sakupljaće materijal koji se odnosi na trenutak kada su napunili 21 godinu.

   

Mats Staub je rođen 1972. godine u Bernu. Živi i radi u Bazelu i Cirihu, kao i mestima u kojima se odvijaju njegovi dugoročni projekti. Studirao je teatar, novinarstvo i religiju u Bernu, Frajburgu i Berlinu. Od 1996. do 2001. godine je radio kao novinar za različite publikacije, a u periodu od 2002. do 2004. godine kao dramski savetnik u Nojmarkt teatru u Cirihu. Od 2004. godine razvija sopstvene umetničke projekte na raskršću teatra i izložbe, novinarstva i nauke. – izvor.
   

Mats Staub u projektu “21” sakuplja individualna sećanja različitih ljudi koja se odnose na momenat u kom su postali odrasli i napunili 21 godinu.  Radi se o periodu između 1938. i 2011. godine. Sve ove priče su o 21. godini života, prikazuju zajednička iskustva celih generacija, ali su često pune posebnih situacija i iskustava koji nas, bez obzira na to koliko zapravo imamo godina, pretvaraju u odrasle ljude i neočekivano nas primoravaju da odrastemo. “21” predstavlja portrete naratora kao slušalaca u formi video instalacije. Naratori su snimani dok slušaju snimak sopstvenih sećanja po prvi put.

 

Kulturni centar Grad poziva sve zainteresovane koji bi želeli da se uključe u projekat švajcarskog umetnika (a imaju najmanje 21. godinu) da se prijave za učešće slanjem maila na: [email protected] Rok za prijave je 7. jul 2013. godine.

 

 

 Inspiracija Beograd: Mats Staub

Inspiracija Beograd: Mats Staub

 

 

Kulturni Front i Kulturni centar Grad su u junu 2012. godine pokrenuli svoj program gostovanja umetnika (Artist in Residence ) pod nazivom „INSPIRACIJA BEOGRAD“ (INSPIRATION BELGRADE) koji je ujedno postao prvi takav program iz Srbije u Resartist, svetskoj mreži AiR programa. Do sada je četvoro umetnika gostovalo u okviru ovog projekta: Jakob Dalgren, umetnik iz Švedske, Jozef Klajndinst, austrijski pisac, nemački kamerman i reditelj, Niklas Rid Midlton, i multimedijalna umetnica iz Francuske, Marianne Maric.

Program je otvoren za goste umetnike čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika i kulinarstvo. Boravak u okviru programa „INSPIRACIJA BEOGRAD“može biti od 2 do 8 nedelja.

 

Nadamo se da će kroz ovaj višegodišnji program umetnici biti inspirisani i da će se neke od beogradskih čari kao inspiracija naći u budućim projektima gostujućih umetnika.

Program „INSPIRACIJA BEOGRAD“ je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Grada Beograda i fondacije Culturescapes.

Rad Matsa Stauba možete pratiti ovde: www.matsstaub.com/eng/

www.gradbeograd.eu