Home

VESTI

Grafiti mural u “Zavodu za vaspitanje dece i omladine”

No Comments Kultura

Grafiti mural u "Zavodu za vaspitanje dece i omladine" - Photo by Nebojša PetrovićOve jeseni u organizaciji "Grupe IDE" u "Zavodu za vaspitanje dece i omladine" na Voždovcu (nekadašnji dom "Vasa Stajić") realizovane su šeste po redu "Rapresent" grafiti radionice. 

  

Kao i do sada, tokom višednevnih radionica mladi crtači grafita su imali priliku da kroz saradnju sa afirmisanim grafiti crtačem Lortekom, zajednički osmisle i realizuju grafiti mural na ogradi Zavoda.
  

Ove godine akcija ima poseban oblik i značaj, najpre zbog same lokacije, jer je to mesto u kome je i sam Bojan Radanov Rapresent, grafiti crtač kojem je cela akcija i posvećena, proveo jedan deo svog života. U crtanju grafiti murala, osim mladih crtača grafita koji su se prijavili na javni poziv za radionice, učestovali su i štićenici Zavoda koji su sa oduševljenjem učestvovali u stvaranju zajedničkog murala na ogradi Zavoda i time svoje okruženje učinili lepšim i zanimljivijim. Mladi crtači, učesnici u radionicama, su se ove godine posebno potrudili i napravili izuzetne radove.

 

 

 Grafiti mural u "Zavodu za vaspitanje dece i omladine" - Photo by Nebojša Petrović

Grafiti mural u "Zavodu za vaspitanje dece i omladine" –

Photo by Nebojša Petrović

 

 

Grafiti radionice  “Rapresent” pokrenute su 2009. godine u znak sećanja na tragično preminulog grafiti crtača Bojana Radanova Rapresenta (dokumentarni film Ivane Todorović o Bojanu može se pogledati na www./vimeo.com). Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje mladih grafiti crtača u projekte ulepšavanja javnih prostora, utiče na razvoj pozitivnije slike o ovoj vrsti umetnosti kod građana, ali da se istovremno podstakne i odgovorniji odnos mladih crtača prema sredini u kojoj žive. U okviru projekta "Rapresent" do sada su oslikana tri podzemna prolaza na Novom Beogradu i zid na  dečijem igralištu na Lionu. 

 

Ovogodišnje "Rapresent" radionice realizovane su uz finansijsku podršku Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, u saradnji sa  organizacijom "Aps Art" i "Zavodom za vaspitanje dece i omladine" Beograd.