Home

VESTI

“Godišnja doba” Stivena Kinga – novo izdanje

No Comments Kultura

"Godišnja doba" Stivena Kinga - novo izdanjeIzdavačka kuća Booka iz Beograda upravo je objavila „Godišnja doba“, kultnu zbirku novela „kralja horora“ Stivena Kinga. Ovo legendarno delo po prvi put je objavljeno na srpskom jeziku i donosi Kinga u njegovom najboljem izdanju. Po prve tri novele snimljeni su vrhunski filmovi: Bekstvo iz Šošenka (režija: Frenk Darabont, 1994), Nadaren učenik (Brajan Singer, 1998) i Ostani uz mene (Rob Rajner, 1986).
  
„Da li vi pišete samo horor?“, glasi drugo najčešće pitanje koje postavljaju Stivenu Kingu, kako sâm kaže u pogovoru ovom vrhunskom kvartetu romana.
 

Premda jeste svetski majstor proze strave i užasa, opire se tome da ostane sahranjen u tom žanru. Ova četiri dela trijumfalno dokazuju da on ume i da izađe iz horora, a pravo su zadovoljstvo za svakoga ko traga za Kingovim krajnje osobenim opojnim pripovedanjem, grafički prikazanim scenama i likovima, te napetim zapletima.

 

Evo te četvorke:

Proleće: Nada umire poslednja: Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku
Najosobenija priča o nepravednoj zatvorskoj kazni i neobičnom bekstvu još od romana Grof Monte Kristo.

Kvarljivo leto: Nadaren učenik

Zlatni dečko iz Kalifornije i starac čiju groznu prošlost on otkriva stupaju u jezivi odnos odanosti i uzajamnog parazitiranja.

Jesen: Gubitak nevinosti: Leš
Četiri hvalisava dečaka odlaze u šume Mejna, gde šibani kišom i suncem pronalaze život, smrt i otkrivaju sopstvenu smrtnost.

Zimska priča:Metod disanja
Priča o ženi rešenoj da rodi dete po svaku cenu, ispripovedana u jednom neobičnom klubu.

Ako se ispostavi da su u ove priče ipak upleteni košmarni elementi, razlog za to ne treba tražiti u okultnom, već u odlučnosti čovečanstva dvadesetog veka da se vrati u mračni srednji vek, epohu čiji je Stiven King idealni bard.

 

 

 "Godišnja doba" Stivena Kinga - novo izdanje

"Godišnja doba" Stivena Kinga – novo izdanje

 

 

Kritika:

„Da biste pronikli u tajnu njegovog uspeha, morate Kinga uporediti s Tvenom i Poom – Kingove priče crpu sokove mitova ukorenjenih u umovima svih nas.“
Los Angeles Times

„Kupite Godišnja doba. Uveravam vas, uživaćete… On stvara ljude toliko žive, da vam se čini kako gotovo možete da ih dodirnete.“
Minneapolis Star-Tribune

„Čudesna pitkost njegovih dela, kao i trenutni osećaj povezanosti s likovima čine Kinga tako savršenim pripovedačem.“
Houston Chronicle

„Knjiga koja vas hipnotiše.“
The New York Times Book Review

Stiven Edvin King (rođen 21. septembra 1947.) američki je pisac savremenog horora, natprirodne proze, saspensa, naučne fantastike. Knjige su mu prodate u više od 350 miliona primeraka, a po mnogima od njih snimljeni su filmovi, mini-serije, TV serije i napravljeni stripovi. King je objavio više od pedeset romana, među kojima i sedam pod pseudonimom Ričard Bahman, i šest knjiga publicistike. Napisao je bezmalo dvesta pripovedaka, a većina ih je sabrana u zbirkama. Radnja mnogih od tih priča smeštena je u njegovu rodnu državu Mejn.

King je dobitnik nagrada Bram Stoker, World Fantasy i British Fantasy Society. Godine 2003, National Book Foundation dodelila mu je Medalju za izuzetan doprinos američkoj književnosti. Dobitnik je i nagrade za ukupan doprinos književnosti, poput Nagrade za životno delo World Fantasy (2004), Nagrade za životno delo Udruženja kanadskih knjižara (2007), i Nagrade Veliki majstor od društva Mystery Writers of America (2007).

Stiven King
Godišnja doba
novele