Home

VESTI

Festival nauke predstavlja “SUTRA”

No Comments Kultura

SUTRA - Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i AutentičnogFestival nauke rešio je da spoji umetnost, nauku i kulturu, a kao spontani proizvod nastao je – SUTRA, festival u festivalu koji će se 3,4 i 5. decembra po prvi put održati u Galeriji Narodne banke Srbije, na Slaviji.

Osnovna ideja festivala je da se na jednom mestu okupe kreativni pojedinci i projekti koji kombinuju umetnost i tehnologiju, koriste naučne zakone i principe, što je do sada neviđeno na umetničko-naučničkoj sceni Srbije.

 

Putem projekta SUTRA, Festival nauke želi da predstavi, inicira i kreira novu scenu koja će narednih godina postati baza za najkreativnije domete u oblasti spojeva umetnosti, nauke i tehnologije. Projekat SUTRA će uvek biti usmeren na pitanja koja su bitna za zajednicu, a ne na stalni napredak tehnologije.

Neobična piramida, koja menja boju i oblik svakog trenutka, pokazaće vam da i materijal odložen kao otpad može postati neprocenjivo umetničko delo.

 

Pozivamo vas da nam otkrijete sadržaj svog prtljaga i na taj način ponesete njegov rendgenski snimak kao umetnički rad. Videćete kako transformisana dečija igračka može postati savremeni umetnički proizvod.

 

 

SUTRA - Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog

SUTRA – Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog

 

 
Predstavićemo vam Visikord softver koji omogućava vizualizaciju muzike kroz analizu pokreta igrača. Ovo je prva mašina za procesiranje igranja uživo koja omogućava igraču i elektronskoj grafici da međusobno reaguju na njen ili njegove pokrete stvarajući spektakularni performans uživo.

Videćete „zvučni buket”- mašinu koja na upija zvukove iz okoline, a pomoću unapred utvrđenih algoritama sve prikupljene zvukove obrađuje i organizuje u muzičku formu, konkretnu muziku koju dalje emituje u prostor oko sebe. Preko gosta iz Amerike saznaćete sve o EyeWriter-u koji omogućava obolelima od amiotrofične lateralne skleroze da učestvuju u u kreativnim aktivnostima koristeći samo svoje oči, jedini deo tela koji mogu da pomeraju.

Upoznajte humanizovane, visoko estetizovane, umiljate, zavodljive robote, koji bude želju za njihovim posedovanjem. Pokazaćemo vam kako napraviti u stvarnosti fraktal i to od nekoliko hiljada slamčica.

U prvom Festivalu SUTRA učestvuju umetnici: Anita Krstić, Blažo Kovačević, Davor Magdić, Davor Dukić, Dobrivoje Milijanović, Marko Stojanović, Milorad Mića Stajčić, Nataša Teofilović, Nikola Kolja Božović, Raka Jovanović, Stevan Kojić, projekat Eyewriter i Istraživačka stanica Petnica.

Kustos projekta SUTRA: Ivan Stanić.

SUTRA će se tradicionalno održavati jednom godišnje i biće domaćin predstavnicima najznačajnijih svetskih tendencija u ovoj oblasti sa ciljem kreiranja i jačanja lokalne scene.