Home

VESTI

Festival koreografskih minijatura

No Comments Kultura

Shannon Moreno Farley Johanson

Na 13. festivalu koreografskih minijatura, internacionalnom takmičenju koreografa i njihovih premijerno izvedenih kratkih formi, koje će se održati od 11. do 14. maja na sceni Narodnog pozorišta, učestvovaće 20 autora iz sveta.

U Udruženju baletskih umetnika Srbije koje od 1997.godine organizuje ovaj u regionu jedinstven festival, kazali su Tanjugu da je selekciona komisija od 90 prijavljenih radova koreografa iz čitavog sveta izdvojila 20 radova iz Izraela, Koreje, Holandije, Francuske, Mađarske i drugih evropskih zemalja.

Konkurs UBUS-a za prijavljivanje učesnika bio je otvoren do 30. marta a Umetnički savet u kome su naši istaknuti koreografi Dalija Aćin, Vladimir Logunov i AnÄ‘elija Todorović, od pre tri godine uvedenom obaveznom video selekcijom, izdvojio je 20 predstava za predfinalnu selekciju.

Finalna selekcija biće 10. maja, a takmičarsko veče 12. maja na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Kao i prethodnih godina biće dodeljene tri nagrade kao i nagrade publike, kritike, plaketa "Aleksandar Izrailovski" i pohvale.

 

 

Petočlani internacionalni stručni žiri proglasiće tri najbolje koreografske minijature Festivala.

Najbolja koreografska minijatura biće nagrađena bronzanom statuetom Festivala, Diploma UBUS-a i i 3 000 evra kao i produkcijom predstave na BELEF-u 2010, druga sa 2 000 i treća sa 1 000 evra.

Prvi Festival koreografskih minijatura održan je 1997. godine.

Osnivači Festivala koreografskih minijatura su UBUS i Ministarstvo kulture Srbije. Festival se održava uz finansijsku podršku Gradskog sekretarijata za kulturu Beograda i gostoprimstvo Narodnog pozorišta u Beogradu. 

 

Izvor:

B92