Home

VESTI

Festival “Japanizam 2010”

No Comments Kultura

Japanizam 2010Dom omladine Beograda u saradnji sa Društvom ljubitelja Japanske popularne kulture "Sakurabana", Sekretatijatom za omladinu i sport grada Beograda i Ambasadom Japana organizuje treći Festival "Japanizam!".

To je jedinstven festival na kojem mogu da uživaju ljubitelji stripa, animiranog i igranog filma, kao i svi koji vole dobru zabavu. Festival ima za cilj da kroz filmove, predavanja, izložbe i radionice prikaže svu raznolikost Japanske popularne kulture i njen sve veći uticaj na savremeni svet, posebno mlade.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli!
01– 04. jun  – Kulturni centar "Grad"- Braće Krsmanović 4

 

*Program Japanizam 2010. održava se van programskog prostora DOB-a zbog rekonstukcije zgrade koja je u toku*

PROGRAM FESTIVALA "JAPANIZAM! 2010"

Utorak, 01. jun
•    18h –  Svečano otvaranje
•    20h – Projekcija – "20th Century Boys II"

Sreda, 02. jun
–    Sprat
•    14-18h – Artist Alley
•    19:30h – Predavanje – "Estetika straha"
•    21:00h – Projekcija – "Requiem for the Darkness"

–    Prizemlje
•    14h – Radionica – Karate
•    16h – Radionica – Manga škola i Art Jam
•    18h – Prezentacija sponzora – Škola kompjuterske animacije Chiron

Četvrtak, 03. jun
–    Sprat
•    14-18h – Artist Alley
•    19:30h – Tribina – "Moe"
•    21:00h – Projekcija – "Summer Wars"

–    Prizemlje
•    14h – Radionica – "Go"
•    16h – Radionica – "Harajuku u Beogradu"
•    18h – Prezentacija sponzora – Izdavačka kuća Algoritam Media

Petak, 04. jun
•    16h – Prijave i pripreme za Cosplay Party
•    18h – Defile i skitovi (prezentacija učesnika)
•    20h – Brojanje glasova za najbolji kostim
•    20:30h – Dodela nagrada
•    21h – Druženje
 

 Festival popularne japanske kulture - Japanizam 2010.

Festival popularne japanske kulture – Japanizam 2010.

 

 

Svečano otvaranje
Tema "Japanizma! 2010“ glasi "Japansko shvatanje lepote“ i svečano otvaranje će u potpunosti biti u ovom znaku. Izložbu likovnih radova domaćih autora u manga stilu, koja je već tradicionalno centralni događaj svakog "Japanizma“, otvoriće njegova ekselencija ambasador Japana u Beogradu gdin Toshio Tsunozaki, a nakon toga će uslediti modni i muzički perfromansi, kao i koktel.

20th Century Boys II (Igrani film, 2009)
Prošlogodišnji "Japanizam“ otvorio je upravo prvi deo trilogije "20th Century Boys", i s obzirom na to da ga je publika izuzetno dobro primila, odlučili smo da i ove godine nastavimo u istom maniru i kao prvu projekciju prikažemo drugo poglavlje serijala. Da se podsetimo: reč je o jednom od najskupljih i najambicioznijih poduhvata u istoriji japanske kinematografije, pravljenom prema višestruko nagrađivanoj mangi velikana Naokija Urasawe, koja se bavi uzbudljivom teorijom zavere i pogubnim posledicama igara iz detinjstva. Film je oborio rekorde gledanosti u Japanu, a izuzetno zapaženo je prošao i u bioskopima širom sveta.

Artist Alley
Sajamski deo festivala – prodajno izlaganje likovnih radova, odeće, nakita, modnih detalja, figura i drugih radova mladih i nezavisnih autora inspirisanih japanskom popularnom kulturom.

Radionica – Manga škola i Art Jam

Radionicu će voditi Mina Petrović i Vladimir Prodanović, predavači iz Sakurabanine manga škole. Osim klasičnog vežbanja crtačkih tehnika, predviđene su takođe i takozvane art jam sesije – crtači će se pred publikom nadmetati na zadatu temu, što se prethodnih godina pokazalo kao posebna atrakcija. Možda će i po koji posetilac "Japanizma“ koji nije obdaren likovnim talentom sa sobom moći da ponese svoj portret u manga stilu.

Radionica – Karate
Karate, umetnost prazne ruke, poreklom iz Indije a preneta preko Kine do Okinave, raširila se preko celog Japana i vremenom stekla dimenzije modernog, savremenog sportskog nadmetanja. Međutim, osnovni principi karatea koji su negovali i stari japanski ratnici – samuraji, nisu izgubili na snazi. Mnogo važnije od samih udaraca nogom i rukom, odbrane i napada, blokova i hvatanja jesu vrednosti koje pokušava da neguje svako savremeno društvo a koje postižemo vežbajuci karate kao put i opredeljenje. Radionicu vodi Karate klub Nippon.

Prezentacija sponzora – Škola kompjuterske animacije Chiron
Dugogodišnji saradnik Sakurabane, škola animacije Chiron, za ovu godinu je uradila reklamni spot za "Japanizam“. U ovoj kratkoj prezentaciji, ovim što će predstaviti ono čime se škola bavi, predavači iz Chirona će takođe zainteresovanima pokazati proces kako je taj animirani spot nastao.

Predavanje – Estetika straha
Film "Ring" je popularizovao japanski horor na Zapadu, ali to je samo vrh ogromnog ledenog brega čiji oblik je ostao nevidljiv za zapadnu publiku. Japan ima svoju tradiciju čudnih i strašnih priča, nezavisnu od evropske gotske književnosti, i isto toliko staru i fascinantnu. Ta tradicija je izvršila, i vrši još uvek, neverovatan uticaj na moderne oblike japanske kulture, posebno anime i mange. Koji su najvažniji predstavnici u ovim medijima? Šta je kaidan? Kakav je odnos prema zapadnom viđenju horora? Ovo predavanje će pokušati da odgovori na ova pitanja i pruži jednu potpuniju sliku japanskog viđenja "jezivog”. Samo za hrabre.

Projekcija – Requiem for the Darkness (Animirana TV serija, 2003)
U skladu sa temom predavanja koje prethodi, prikazaćemo odabrane epizode kultne horor serije "Requiem from the Darkness" snimljene prema romanima Natsuhikoa Kyougokua, koji u Japanu važi za jednog od najpoznatijih savremenih žanrovskih pisaca. Pre svega poznata po neobičnom stilu animacije, koji odlično dočarava atmosferu Japana Edo perioda, serija se odlikuje upečatljivim kratkim pričama u kojima se radnja vrti oko mitskih stvorenja iz japanskog folklora, na karakterističan način mešajući morbidni horor sa romantičnim i poetskim detaljima, ali i sa crnim humorom.

Radionica – Harajuku u Beogradu
Fascinirani ste japanskom uličnom modom i želite da izgledate kao vaš omiljeni anime lik ili pak poznata rock zvezda, ali živite u Srbiji i patite za cool odećom. Situacija možda i nije toliko loša. Saznajte super mesta za kupovinu alternativne odeće, naučite kako da prepravite svoje stare krpice i pokupite ideje iz najpopularnijih japanskih modnih časopisa. Zabavite se i učestvujte u nagradnoj igri, i možete osvojiti interesantne modne dodatke u anime stilu. Radionicu vodi Hristina Vlajković.

Radionica – Go
Članovi Kluba C22 uputiće zainteresovane u veštine igre go – najstarije poznate strateške igre na svetu, kojoj se pripisuje da je čak i ratove rešavala. Danas ima preko milion igrača goa u Evropi, a nadamo se da će nakon ove radionice i njihov broj u Srbiji porasti za nekoliko entuzijasta.

Prezentacija sponzora  – Izdavačka kuća Algoritam Media
Algoritam Media, zastupniik izdavačke kuće iz Hrvatske, koja prva je na ovim prostorima počela da se bavi objavljivanjem mangi, i u svojoj ponudi ima neke zaista pažnje vredne naslove. S obzirom da odnedavno posluju i u Srbiji, predstaviće domaćoj publici svoja izdanja, kao i planove za budući rad.

Tribina – Moe
Tribina je posvećena jednom od najkontroverznijih fenomena u japanskoj pop kulturi danas: moe, kao reč, označava topla i nežna osećanja izazvana naročitom vrstom likova, po pravilu devojaka opasno maloletnog uzrasta. U većini slučajeva, moe devojka predstavlja oličenje mladosti, nevinosti i neiskustva kojima je potrebna zaštita. Moe trenutno važi za najpopularniji i najpoželjniji ženski stereotip, na radost fanova muškog pola i užas feministkinja, i često se čuju protesti da je u poslednje vreme japanska popularna kultura u potpunosti podlegla uticaju „moetine“. Da li je moe zaista toliko poguban po raznovrsnost industrije zabave? Šta je moe kao žanrovska kategorija i kome se obraća? Da li muški likovi mogu da budu moe? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja moći ćete da čujete u uzavreloj diskusiji na ovu intrigantnu temu.

Projekcija – Summer Wars (Animirani film, 2009)
Najnoviji film reditelja Mamorua Hosode, koji je domaću publiku osvojio ostvarenjem "The Girl Who Leapt Through Time" prikazanom na prvom "Japanizmu“, predstavlja pitku priču o virtuelnoj stvarnosti i socijalnom umrežavanju preko kompjutera, prožetu akcijom, humorom i romansom, i pre svega obeleženu fantastičnom animacijom. Film je osvojio brojne nagrade kako u Japanu tako i na svetskim festivalima animacije, a posetioci "Japanizma“ će imati priliku da iz prve ruke utvrde zbog čega ga kritičari toliko hvale.

Cosplay Party – Svečano zatvaranje i dodela nagrada

Cosplay – što bi bio akronim od costume play – već godinama predstavlja vrhunac "Japanizma“ i sasvim prikladan događaj za svečano zatvaranje. Reč je o specifičnom maskenbalu na kome se posetioci pojavljuju isključivo kao likovi iz anime serijala, mangi i japanskih kompjuterskih igara, a o tome koliko je ovo popularan vid zabave svedoči činjenica da su mnogi svoje kostime počeli da pripremaju i po nekoliko meseci unapred. Nakon defilea kostimiranih učesnika, gdin Toshio Tsunozaki, ambasador Japana, dodeliće nagrade za najbolje radove na izložbi kao i za najbolje cosplay maske, posle čega sledi žurka i rastanak do sledeće godine.

 

 

 

 

Izvor:

Filmske.com