Home

VESTI

Emio Greko na festivalu igre

No Comments Kultura

Emio GrekoNa sedmom Beogradskom festivalu igre 21. aprila u JDP-u nastupiće holandska plesna kompanija Emio Greko/PC sa koreografskom predstavom ,,Pakao".

Kako je najavila umetnička direktorka BFI, balerina i koreograf Aja Jung, predstava po konceptu Greka i Pitera Šoltena, koreografa i scenografa predstave, inspirisana je književnim delom, Danteovim ,,Paklom" i muzikom, ,,Petom simfonijom" Betovena" i ispituje dublje slojeve igre.

 

Premijerno izveden na Festivalu igre u Francuskoj 2006.godine, ,,Pakao" je ocenjen kao izvanredan cirkus igre, gde vladaju opsednutost perfekcionizmom, virtuoznošću i radost koja nadilazi bol.

 

Plesna trupa Emio Greko/PC osnovana je 1996. godine. Na inicijativu trupe, organizovano je više tribina o igri, ustanovljeno odeljenje za istraživački rad u oblasti snimanja i beleženja pokreta, kao i obrazovni program Akademia Mobile.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=0FZD79zVHZY|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Poslednjih godina, Greko i Šolten prestali su da se bave isključivo projektima vezanim za igru i posvetili se pozorištu, filmu, operi i savremenoj muzici, ali uvek postavljajući igru kao polaznu tačku svih umetničkih putovanja.

Izvor:
B92