Home

VESTI

Darko Rundek na Bitefu

No Comments Kultura

Darko Rundek na BitefuHrvatski kompozitor i muzičar Darko Rundekposle koncerta u decembru ponovo se vraća u veliku dvoranu Centra „Sava“ 18. i 19. septembra, on će naime gostovati na 43. Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu kao jedan od učesnika u predstavi „Brod za lutke“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.


Popularni lider bivše grupe „Haustor“ komponovao je muziku za predstavu „Brod za lutke“, koja će na repertoaru 43. Bitefa i koju će publika videti u velikoj dvorani Centra „Sava“, saopštili su organizatori festivala.


Mračna bajka o odrastanju „Brod za lutke“ spisateljice Milene Marković, u režiji Ane Tomović, na ovogodišnjem „Sterijinog pozorju“ proglašena je za najbolju predstavu u celini, a Rundek je dobio nagradu za originalnu scensku muziku.


– U „Brodu za lutke“ songovi povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje, označene nekom od poznatih bajki, koja ih učini opasno realnijima. Zato je, većinom, svrha muzike da opusti tu opasnost, naveo je Rundek o muzici za predstavu.

 

 

 

BITEF od 15. do 25. septembra

Prema njegovim rečima songovi su tu da nekako oboje pomalo starinski ilustrovane knjige bajki. To je bila namera pisca i ona se jasno videla iz uputstva o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi kojima smo dodali kontra bas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vreme prva dva čitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pevane pesme.

 


SNP je u novembru objavio CD „Brod za lutke“, koji je Rundek snimio u studiju sa glumcima i muzičarima iz predstave.


Bitef će ove godine biti održan od 15. do 25. septembra, a na njemu će nastupiti devet pozorišnih trupa iz Srbije, Hrvatske, Velike Britanije, Kanade, Švajcarske, Norveške, Nemačke i Holandije.